schengen vizesi nedir

Schengen Vizesi Nedir?

Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği’nin pasaportsuz seyahat bölgesi olmakla birlikte dünyanın en büyük serbest seyahat bölgesidir. Avrupa’da yer alan 26 farklı ülkeye seyahat imkânı sunan Schengen Vizesi, bütün üyeleri tarafından verilebilmektedir.

Yaygın olarak bilinenin aksine Schengen bir vize türü değil, bir vize statüsüdür. Seyahatin başlayacağı ülkenin temsilciliklerinden yapılan başvurular neticesinde kazanılabilen bir statüdür.

Örneğin, ilk seyahatiniz Almanya üzerinden olacaksa Schengen statülü bir Almanya vizesine ihtiyaç duyarsınız. Fakat bilmeniz gerekir ki Schengen statüsüne sahip Almanya vizesiyle ilk seyahatinizi başka bir Schengen ülkesine yapamazsınız, yapmanız halinde olumsuz sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Ayrıca ilk girişinizi yapacağınız ülke önemlidir. İlk girişinizden sonra diğer Schengen ülkelerine özgürce seyahat edebilirsiniz. Fakat ilk vizeniz ise yine giriş yaptığınız ülkeden çıkış yapmanız gerekmektedir.

Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Normalde bütün ülkelerin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerinden vize başvuruları yapılmaktayken Schengen ülkelerinde bu durum biraz daha farklıdır. Schengen ülkelerinin hepsinin ülkemizde bulunan bir Yetkili Servis Birimi vardır. Bu yetkili servisler aracılığıyla evraklarınız ve vize başvuru talebiniz resmi temsilciliklere iletilir.

Ayrıca bu birimler büyükelçilikler ve konsolosluklar tarafından yetkilendirildikleri için tıpkı onlar gibi parmak izinizi alabilir, evraklarınızda eksik olup olmadığını kontrol ederek ilgili temsilciliğe aktarabilirler.

Avrupa veya Avrupa’da yer alan bir ülkeye yapacağınız seyahat için ilgili yetkili servis birimine başvuruda bulunur ve istenen evraklarınızı düzenlersiniz. Bu başvuru sonucunda resmi temsilciliklerin uygun görmesi halinde Schengen statülü bir Avrupa ülkesi vizeniz olur.

Schengen Vize Başvurusu için Gerekli Evraklar

Schengen statülü bir Avrupa ülkesi vizeniz için gerekli evraklar başvuru sahibi kişiye, ülkeden ülkeye ve seyahatin amacına göre değişiklik göstermektedir. Bir öğrenci, çalışan, şirket sahibi, emekli bir birey olmanız veya turistik, ticari vd. amaçlarla seyahat edecek olmanız temin edeceğiniz evraklarda ve evrak türlerinde değişikliğe sebep olmaktadır.

Genel hatlarıyla gerekli evrak listesini yayımlamak doğru olmayacağı için bizimle iletişime geçmeniz ve gerekli bilgileri sunmanız halinde sizin için gerekli olan evrakları belirtebiliriz.

Schengen Statülü Vize Başvurusunda Bulunulabilecek Ülkeler

  1. Almanya
  2. Avusturya
  3. Belçika
  4. Çek Cumhuriyeti
  5. Danimarka
  6. Estonya
  7. Finlandiya
  8. Fransa
  9. Hollanda
  10. İspanya
  11. İsveç
  12. İtalya
  13. Macaristan
  14. Letonya
  15. Litvanya
  16. Lüksemburg
  17. Malta
  18. Polonya
  19. Portekiz
  20. Slovakya
  21. Slovenya
  22. Yunanistan
  23. İsviçre
  24. İzlanda
  25. Norveç
  26. Liechtenstein

Schengen Vize Türleri Nelerdir?

Turistik Schengen

Schengen ülkeleri olarak bilinen Avrupa’da yer alan 26 ülkeden birine turistik amaçlı ziyarette bulunmak isteyen vatandaşlarımızın başvuracağı vize türüdür. Seyahatinizde yalnızca bir ülkede bulunmayacaksanız seyahatinize hangi ülkeden başlayacağınızı belirmeniz gerekmektedir.  Seyahatinizi tamamlamanızın ardından eğer ilk Schengen statülü vizeniz ise yine aynı ülkeden çıkış yapmanız gerekeceğini unutmayınız.

Ticari Schengen

Vatandaşlarımızın seyahatlerinin amacı iş toplantısı, iş görüşmesi veya fuarlara katılım ise bu vize türüne başvurmaları uygun olacaktır. Avrupa’daki İş ortaklarınızla veya olası ortaklarınızla görüşmek için en uygun vize türü olmakla beraber bazen resmi temsilcilikler bu durumu ön görerek daha uzun süre geçerli bir vize verebilmektedirler.

Ziyaret Schengen Vizesi

Avrupa’da yaşayan akrabalarınızı veya arkadaşlarınızı seyahat etmek üzere Avrupa’ya seyahat etmek istiyorsanız ve bu seyahatiniz 180 gün içerisinde 90 gün ile kısıtlıysa bu vize türü size en uygun olanı olacaktır. Turistik vizeden birkaç ufak detay ile ayrılan ziyaret vizesi, ziyaret edeceğiniz arkadaşınız veya akrabanızdan bir davet mektubu gerektirebilmektedir.

Ayrıca söz konusu Schengen ülkesinde kalacağınız süre boyunca nerede konaklayacağınızı, bulunduğunuz süre boyunca masraflarınızı nasıl karşılayacağınızı ve yolculuğunuzun hangi tarihlerde ve hangi vasıtayla olduğunu kanıtlamanız gerekecektir.

Transit Schengen Vizesi

Planlanan esas seyahatin varış noktası olmamakla beraber geçiş güzergahında bulunması durumunda alınması gereken vize türüdür. Gereken evraklar arasında esas varış noktanız olan ülkeye dair uçuş rezervasyonunuz ve vizeniz bulunacaktır. Bu sayede esas varış noktanız olan ülkeye giderken yapmak durumunda kaldığınız aktarmada herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz çok düşük bir seviyede olacaktır.

Schengen Vizesi Almak Kolay mı?

Her bir başvuru kendi içerisinde değerlendirildiği için vizenin alınmasının kolay veya zor olması tamamen başvuru dosyasının içeriğine bağlıdır. Hangi amaçla seyahat edilecek olunmasından, gerekli evrakların ne kadar doğru ve eksiksiz hazırlandığına kadar vize başvurusunun olumlu veya olumsuz sonuçlanması etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. 

Schengen Vizesi Kaç Gün Geçerli?

Schengen statülü vizeler hangi ülkenin resmi temsilciliğinden alındığına ve hangi amaçla seyahat edileceğine göre değişiklik gösterir.

Örneğin, ticari amaçla bir fuara katılmak amacıyla yapılan bir başvuruya 90 gün geçerliliği olan, 30 gün kalış imkânı sağlayan ve tek girişli bir vize verilebiliyorken sürekli ticaret amacıyla seyahat eden bir iş insanına 1 yıl geçerliliği olan 180 gün kalış imkânı sağlayan çok girişli bir vize verilebilmektedir.

Dolayısıyla her başvuru dosyasına kaç gün vize verileceği birçok faktöre ve talep edilen süreye göre değişiklik göstermektedir.

Schengen Vizesi Başvuru Formu

Resmi temsilciliklerin belirlediği yetkili servis birimlerinin internet sitelerinden çevrimiçi olarak ya da indirilen PDF dosyası üzerinden hazırlanıp çıktı alınması suretiyle vize başvuru formu temin edilmektedir.

Bütün vize başvurularında olduğu gibi Schengen statülü vize başvurularında da başvuru formlarının eksiksiz ve doğru olarak doldurulması, seyahat amacının açıkça belirtilmesi ve varsa sponsorların, ziyaret edilecek kişilerin bilgilerine yer verilmesi önem arz etmektedir.

Schengen Vize Ücretleri

Schengen statülü vizelerin ücretleri kullanılan döviz türüne, ödeme yöntemine göre değişiklik göstermektedir. Bazı ülkeler kredi kartıyla ödeme aldıklarında kendi para birimlerini kullanmaktayken bazı ülkeler Amerikan doları veya Euro üzerinden ödeme kabul etmektedirler.

Schengen Vize Başvurusu Nereden Yapılır?

Schengen statülü vizelerin başvuruları ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerin belirlediği yetkili servis birimlerine yapılmaktadır. Bu birimler resmi temsilcilikler ile vatandaşlarımızın arasında köprü görevi görmekte olup vatandaşlarımızın evraklarını resmi temsilciliklere iletmektedirler. Ancak vize başvurusu konusundaki karar mercii resmi temsilciliklerdir.

Öncelikle ilgili yetkili servis biriminden randevu alınır ve bildirilen evrak listesini binaen gerekli evraklar tanzim edilir. Ardından alınmış olan randevu aracılığıyla vize başvurusu yetkili servis biriminden yapılır.

Schengen Vizesi Kaç Günde Çıkar?

Ülkemizden resmi temsilciliklere yetkili servis birimleri aracılığıyla yapılan vize başvuruları ülkeden ülkeye, talep edilen vize türüne ve süresine göre değişiklik göstermekle birlikte ortalama 5 ila 20 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvuru sahibinin daha önce Schengen ülkelerinden birine yaptığı vize başvurusunun olumsuz sonuçlanıp sonuçlanmadığı, başvuru sahibinin hangi amaçla vize başvurusunda bulunduğu vb. birçok etmen bu süreyi etkilemektedir. Ayrıca bu sürenin resmi temsilciliklerin inisiyatifinde olduğu unutulmamalıdır. 

Yabancılar için Schengen

Ülkemizde bulunan yabancı kişilerin sahip oldukları pasaportları Schengen statülü vize başvurularını sağlıyorsa başvuruda bulunmaları mümkündür.

Daha önce Schengen statülü bir vizeye sahip olan ancak süresi geçmiş olan yabancı kişiler, yeni vize başvurularından avantajlı durumda olabilirler.

Ayrıca oturma ve çalışma izni bulunan yabancı kişilerin planladıkları seyahatin dönüş tarihinden en az 90 gün daha geçerli olmalıdır.

Herhangi bir evrakta eksik veya hatalı bilginin bulunması yabancı kişiler için fazladan sorun yaratabilmekte olduğu unutulmamalı, başvuru formu vb. evrakların teminine ve tanzimine daha fazla dikkat edilmelidir.

Schengen vizesi hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ve başvuru işlemlerini başlatmak için bizlere info@visaprove.com veya iletişim bilgilerimizden ulaşabilirsiniz.

VisaProve WhatsApp
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim ?
Call Now Button