Slovakya’ya yakın zamanda bir seyahat gerçekleştirecek olan vatandaşlarımız için hazırladığımız bu yazımızda, Slovakya Vizesi ile ilgili ihtiyaç duyabilecekleri bazı bilgilere yer verdik. Dileriz ki bu bilgiler gayet aydınlatıcı ve açıklayıcı olmuştur. İyi okumalar dileriz.
Slovakya Vizesi
Slovakya’ya bir seyahat planı olan ve vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken vizenin adı Slovakya vizesidir.
Farklı vize türleriyle hizmet sunmakta olan Slovakya Hükümeti, neredeyse her ihtiyaca yönelik vize kategorisi düzenlemiştir.
2004 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Slovakya, aynı yıl Schengen Antlaşması’nı da imzalamış olsa da 2007 yılında ancak topraklarını Schengen bölgesine dahil edebilmiştir.
2008 yılından bu yana da Slovakya Hükümeti’nden alınan vizelerin tamamının Schengen statüsü vardır.
Slovakya’nın denize kıyısı olmamakla beraber Avusturya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya ve Ukrayna ile kara sınırı vardır.
En büyük şehir olmanın yanı sıra aynı zamanda başkent unvanını da taşıyan Bratislava, zaman içerisinde farklı imparatorlukların ve cumhuriyetlerin egemenliği altında bulunmuştur.
Kadife Devrimi’nde Çekoslovakya’nın Çek Cumhuriyeti ve Slovakya olarak ikiye bölünmesinden bu yana varlığını sürdüren Slovakya, parlamenter cumhuriyet rejimi ile yönetilmekte olup resmi dili Slovakça’dır.
Schengen statülü bir vize olması sebebiyle Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili vatandaşlarımızın 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekmemekteyken, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşlarımızın vize almaları gerekmektedir.
Bu sayede alınacak olan Slovakya vizesi ile Schengen üyesi olan diğer ülkelere ilk seyahat noktası Slovakya olmak üzere vizenin geçerlilik süresi boyunca seyahat edilebilecektir.
Diğer Schengen ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Liechtenstein
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovenya
- Yunanistan
Slovakya Vizesi Nasıl Alınır?
Slovakya’ya bir seyahat planı olan ve vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımız Slovakya Hükümeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerine Slovakya vizesi başvurusunda bulunabilirler.
Fakat ülkemizde Slovakya resmi temsilcilikleri doğrudan başvuru kabul etmemektedir ve görevlendirdikleri yetkili servis birimleri aracılığıyla bu hizmeti sunmaktadırlar.
Yetkili servis birimleri başvuru sahiplerine uygun zamanlarda randevu vererek bu randevularda başvuru sahiplerinin gerekli evraklardan oluşan dosyasını teslim alıp resmi temsilciliklere iletmekle görevlidirler.
Randevularda yalnızca dosyanın değil aynı zamanda başvuru sahibinin biyometrik bilgileri de toplamak ve resmi temsilciliğe iletmektedirler.
Başvuru dosyasının resmi temsilciliklere ulaşmasını müteakip değerlendirme süreci başlamaktadır.
Değerlendirme sonrası başvuru sahibinin pasaportu yine yetkili servis birimine iletilmektedir.
Başvuruları olumlu sonuçlanan vatandaşlarımız ilk seyahatleri Slovakya’ya olmak kaydıyla Schengen bölgesi içerisinde vizeleri geçerli olduğu müddetçe özgürce seyahat edebileceklerdir.
Slovakya Schengen Ülkesi mi?
1993 yılında Çekoslovakya’nın ikiye bölünmesiyle kurulan Slovak Cumhuriyeti, 2004 yılında Avrupa Birliği’ne ve Kuzey Atlantik Paktı’na katılmış ve aynı yıl Schengen Antlaşması’nı imzalamıştır.
Toprakları 2007 yılında Schengen bölgesine dahil olan Slovakya’nın 2008 yılından bu yana verdiği bütün vizeler Schengen statüsüne sahiptir.
Slovakya Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Slovakya vizesi Schengen statülü bir vize olduğundan temin edilmesi gereken evraklar vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin kısa süreli bir vize almak için gereken evraklar:
- Başvuru formu,
- Planlanmış olan seyahatin bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan ve en iki sayfası boş olan bir pasaport,
- Geçerli olan pasaportun ve önceki pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopileri,
- Arka fonu beyaz, son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış iki adet fotoğraf,
- Planlanan bütün seyahat süresini kapsayan ve bütün tedavi türlerini içeren 30,000 € teminatlı seyahat sigortası,
- Gidiş-dönüş tarihlerindeki biletler veya rezervasyonlar,
- Ziyaret süresince konaklanacak yer ve yere ait rezervasyon,
- Kimlik fotokopisi,
- Nüfus kayıt örneği,
- Son üç aylık banka hesap dökümleri ve maaş bordroları,
- Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu/izin veya onayı, sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi, şirketten alınan seyahati ve pozisyonu onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası,
- Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı bulunulan ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi,
- Başvuru sahibi şirket sahibi ise; şirket tarafından düzenlenmiş pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, ticaret odası kaydı,
- Başvuru sahibi emekli ise; emekli olduğunu gösterir belgeler,
- Başvuru sahibi öğrenci ise; öğrenci olunduğunu gösterir belge ve masrafları karşılayacak kişinin bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak aldığı son 3 aylık hesap dökümleri,
- Öğrenci Belgesi,
- Fuara katılım söz konusu ise fuara giriş belgesi,
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; seyahate katılmayan ebeveyninden muvafakatname gerekmektedir.
Diğer vize türleri için gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilirler.
Slovakya Vizesi Türleri Nelerdir?
Slovakya Turistik Vizesi
Slovakya’ya gerçekleştirilmek istenen turistik amaçlı bir seyahat söz konusu olduğunda vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Slovakya vizesi türüdür.
Bu vizenin 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalış imkânı tanıdığı unutulmamalı ve turistik amaçlı olmayan seyahatler için başvuruda bulunulmamalıdır.
Slovakya Ziyaret Vizesi
Slovakya’da yaşayan bir arkadaşı veya akrabası olan vatandaşlarımızdan vizeye ihtiyaç duyanların ve yakın zamanda söz konusu arkadaşlarını veya akrabalarını ziyaret etmek isteyenlerin başvuruda bulunmaları gereken Slovakya vizesi türüdür.
Bu vize sayesinde hem arkadaşını veya akrabasını ziyaret edebilecek olan vatandaşımız aynı zamanda Slovakya’yı da gezip görme imkânına sahip olacaktır.
Slovakya Ticari Vizesi
Slovakya’da yer alan bir şirket ile ticari ilişkiler kurmuş veya kuracak olan ülkemiz vatandaşı şirket sahipleri, ortakları veya temsilcilerinin ticari amaçlı seyahatleri sebebiyle başvurmaları gereken Slovakya vizesi türüdür.
Bu vizeyle ticari ilişkiler kurabilecek olan vatandaşlarımız hali hazırda var olan ticari ilişkilerini ve ortaklıklarını da geliştirme imkânına sahip olacaklardır.
Slovakya Kültür ve Spor Etkinlikleri Vizesi
Slovakya’da icra edilecek olan kültür veya spor temalı bir etkinliğe farklı roller gereği katılmak isteyen ve vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Slovakya vizesi türüdür.
Slovakya Şoför Vizesi
Varış noktası Slovakya’da olan veya varış noktaları olmasa da geçiş güzergahlarında Slovakya bulunan, insan veya yük taşımacılığı söz konusu olduğunda taşımacılığın yapılacağı aracı kullanacak vatandaşımızın başvuruda bulunması gereken Slovakya vizesi türüdür.
Slovakya Uzun Dönem (D Tipi) Vizesi
Farklı sebepler gereği Slovakya’da 180 gün içerisinde 90 günden daha fazla kalışa ihtiyacı olan vatandaşlarımızda vizeye ihtiyaç duyanların başvurmaları gereken Slovakya vizesi türüdür.
Diğer kısa dönem başvurulardan farklı olarak daha uzun süre kalış imkânı sunan bu vize ile vatandaşlarımız Slovakya’da çalışma veya öğrenim görme gibi farklı haklara sahip olabileceklerdir.
Slovakya Vizesi Başvuru Ücretleri
Başvurunun yapılacağı günkü döviz kuru da başvuru ücretinde etkili olmakla beraber başvurulacak vizenin türü de toplam ücrette etkilidir. Bu sebeple seyahat tarihi kesinleştirilmeden tam olarak bir tutarın söylenmesi mümkün değildir.
Slovakya Vizesi Başvurusu Sonuçlanmadan Uçak Biletleri Alınmalı mı?
Hangi ülke için vize başvurusunda bulunulursa bulunulsun, vize başvurularını değerlendirmekte tek yetkili kurumlar olan resmi temsilciliklerin özel olarak talep etmemesi halinde herhangi bir uçak biletinin alınması tavsiye edilmemektedir.
Çünkü bir vize başvurusunun yapılıyor olması o vizenin kesinlikle alınacağı ya da bir vize alınmış olsa dahi o vizenin ülkeye girişinizi sağlayacağı garanti edilmemektedir.
Bu sebeple vize başvurusu olumlu sonuçlanana dek herhangi bir uçak biletinin alınmamasını ve herhangi bir otel rezervasyonunun ödenmemesini önermekteyiz.
Slovakya Vizesi Almak Kolay mı?
Schengen Antlaşması tarafı olan hangi ülkenin resmi temsilciliğine başvuruda bulunulduğu fark etmemektedir. Çünkü bütün Schengen ülkeleri değerlendirecek oldukları bütün vize başvurularında aynı şartların sağlanmasını talep etmektedir.
Yalnızca bazı ülkelerin başvuruda kullanılacak fotoğrafların daha güncel olması ya da biyometrik bilgilerin tekrar toplanmasını talep etmesi gibi istisnalar mevcuttur.
Dolayısıyla Slovakya Hükümeti resmi temsilciliğinden alınacak olan herhangi bir vizenin başka bir Schengen ülkesi resmi temsilciliğinden alınacak olan vizeden daha zor veya kolay olduğu söylenemeyecektir.
Slovakya Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
Slovak Cumhuriyeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerine istisnai durumlar haricinde vize başvurusu yapılmamakta olup resmi temsilciliklerin görevlendirmiş olduğu yetkili servis birimi şubelerinden yapılmaktadır.
Bazı ülkelerin resmi temsilcilikleri tarafından görevlendirilmiş olan yetkili servis birimleri başvuruları başvuru sahiplerinin ikamet ettiği kente göre kabul etmektedir.
Slovakya resmi temsilciliği tarafından görevlendirilmiş olan yetkili servis birimi de daha etkin ve hızlı hizmet sağlamak amacıyla bu yöntemi uygulamaktadır.
Bu sebeple; Aydın, Balıkesir, Bartın, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, İstanbul, İzmir, Karabük, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Manisa, Muğla, Sakarya, Tekirdağ, Uşak, Yalova, Zonguldak illerinde ikamet eden vatandaşlarımız başvurularını İstanbul’daki ya da İzmir’deki yetkili servis birimi şubelerine yapmalılardır.
Ayrıca; Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Isparta, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van, Yozgat illerinde ikamet eden vatandaşlarımız da Ankara’daki veya Antalya’daki yetkili servis birimi şubelerinden başvuruda bulunmalılardır.
Slovakya Vizesi Başvuru Randevusu
Slovak Cumhuriyeti’nin resmi temsilcilikleri tarafından görevlendirilmiş olan yetkili servis birimlerinden alınacak olan vize başvuru randevusu, talep edilen evraklardan oluşan başvuru dosyasının tesliminden ve biyometrik bilgilerin toplanmasından oluşmaktadır.
İlgili yetkili servis birimi ön kontrolünü gerçekleştirdiği başvuru dosyasının ve başvuru sahibinden aldığı biyometrik bilgilerin resmi temsilciliğe iletilmesinden sorumludur.
Dolayısıyla söz konusu randevu sonrası resmi temsilcilik başvuruyu değerlendirmektedir ve sonucu yetkili servis birimine iletmektedir.
Başvuru sahibi ise başvuru sonucunu yetkili servis biriminden öğrenebilmekte ve iadesi gerçekleştirilecek olan pasaportunu alabilmektedir.
Slovakya Vizesi Başvurusu ve Randevusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün vize başvurularının ortak aşamalarından olan başvuru süreci ve başvuru randevusu konularında oldukça önemli iki husus bulunmaktadır.
Bunlardan ilki, başvuru dosyasıyla ilgilidir ve bu dosyanın içeriğini oluşturan talep edilen evrakların eksiksiz ve doğru olarak bulundurulmasıdır.
İkincisi ise, randevu ile alakalıdır ve randevunun planlanan seyahat tarihinden makul bir süre öncesine alınmış olmasıdır.
Slovakya Vizesi Başvuru Formu
Slovakya’ya vize başvurusunda bulunacak olan vatandaşlarımızın dosyalarının ilk sayfalarını oluşturan vize başvuru formu, Slovakya vizesine neden ihtiyaç duyulduğunun, seyahatin ne zamana planlandığının ve başvuru sahibinin bilgilerini içermektedir.
Bu formda yer alan bilgilerin doğru ve eksiksiz olması gerekmekte olup resmi temsilciliğin teyidine açık bilgiler olduğundan kanıtlarının da başvuru dosyasında yer almalıdır.
Slovakya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru süreci, başvurunun yapılacağı kurum tarafından talep edilen evrakların temini ile başlamakta olup başvuru sonuç yazısının ya da vizesi basılmış pasaportun başvuru sahibine ulaşmasıyla son bulmaktadır.
Dolayısıyla birkaç farklı aşamadan oluşan bu süreci etkileyen birden fazla faktör bulunmaktadır. Bunlardan biri, evrakların temini için gereken sürenin evrakın türüne göre değişmesidir. Diğerlerinden biri ise, başvuruyu değerlendirecek olan konsolosluk veya büyükelçilik personelinin yoğunluk durumudur.
Yukarıda örneğini verdiğimiz faktörlerden dolayı Slovakya vize başvurusunun net olarak kaç günde sonuçlanacağının söylenmesi mümkün değildir. Ancak ortalama 15 ila 60 gün arasında sonuçlanacağı belirtilebilir.
Yabancılar için Slovakya Vizesi
Ülkemizde yaşayan oturum ve çalışma iznine sahip yabancı kişiler de Slovak Cumhuriyeti resmi temsilciliklerine vize başvurusunda bulunma hakkına sahiptir.
Fakat yapılan başvurunun ne kadar sürede ve ne yönde sonuçlanacağı başvuru sahibinin uyruğuna ve hazırlamış olduğu başvuru dosyasına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Slovakya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Slovak Cumhuriyeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerinden alınacak olan Schengen statülü vizelerin nasıl alınacağını ve başvuru sürecinde önemli gördüğümüz bilgileri sizlere aktardık.
Umuyoruz ki bu yazımız siz vatandaşlarımız için gayet açıklayıcı ve bilgilendirici olmuştur.
Mutlu seyahatler dileriz.
Slovakya Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor