Lüksemburg’a bir seyahat planı olan ve vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımız için bu yazımızı hazırladık. Bu sayede vatandaşlarımız yapacakları vize başvuruları hakkında daha bilgili olacaklardır.
Umuyoruz ki yazımız gayet bilgilendirici ve açıklayıcı olmuştur. İyi okumalar dileriz.
Lüksemburg Vizesi
Lüksemburg vizesi, Lüksemburg’a seyahat etmeyi planlayan ve vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken vizedir.
Birden fazla türü olması sebebiyle hangi vize türünün seçilerek başvurulacağı seyahat planına ve seyahatin amacına göre belirlenmektedir.
Ayrıca Lüksemburg, Schengen Antlaşması’nın kurucularından olup ülke topraklarının tamamı Schengen bölgesinde bulunmaktadır ve bu ülkeden alınacak bütün vizelerin de Schengen statüsü bulunmaktadır.
Roma İmparatorluğu’na dört defa imparator yetiştirmiş olan Lüksemburg Büyük Dükalığı, hala daha okuma-yazma oranının %100 olduğu bir ülkedir.
Lüksemburgca, Almanca ve Fransızca şeklinde 3 farklı resmi dili olan Dükalık, ülkelere göre yaşam kalitesi sıralamasında 4’üncü sıradadır ve ulaşım hizmetleri çok gelişmiş bir ülkedir.
Schengen statülü bir vize olması sebebiyle Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili vatandaşlarımızın 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekmemekteyken, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşlarımızın vize almaları gerekmektedir.
Bu sayede alınacak olan Lüksemburg vizesi ile Schengen üyesi olan diğer ülkelere ilk seyahat noktası Lüksemburg olmak üzere vizenin geçerlilik süresi boyunca seyahat edilebilecektir.
Diğer Schengen ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Liechtenstein
- Litvanya
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Lüksemburg Vizesi Nasıl Alınır?
Lüksemburg’a yapacakları seyahatler için vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımız Lüksemburg Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri aracılığıyla vize başvurusunda bulunabilirler.
Ancak ülkemizde resmi temsilcilikler doğrudan başvuru kabul etmemekte olup bu hizmeti yetkili servis birimleri vasıtasıyla sunmaktadırlar.
Yetkili servis birimlerinin görevleri başvuru sahipleri ile resmi temsilcilikler arasında bağlantı kurmak olup yapılacak olan vize başvuru dosyalarının kabulünü ve resmi temsilciliklere iletimini üstlenmişlerdir.
Yetkili servis biriminden alınmış olan randevuda ise yalnızca dosyanın kabulü değil, aynı zamanda başvuru sahibinin biyometrik bilgileri de alınmaktadır.
Başvurunun resmi temsilcilik tarafından değerlendirilmesini müteakip pasaport yine yetkili servis birimi aracılığıyla başvuru sahibine iletilmektedir.
Başvuruları olumlu sonuçlandıysa vatandaşlarımız ilk seyahatleri Lüksemburg’a olmak kaydıyla almış oldukları vizenin geçerlilik süresi ve Schengen bölgesi içerisinde özgürce seyahat edebileceklerdir.
Lüksemburg Schengen Ülkesi mi?
Bilindiği üzere Schengen Antlaşması’nın 5 kurucu üyesi bulunmaktadır. Bu ülkeler: Fransa, Batı Almanya, Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’tur.
Kurucu ülkelerden biri olması sebebiyle Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın ülkemizdeki resmi temsilciliklerinden alınacak vizelerin Schengen statüsü bulunmaktadır.
Lüksemburg Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Lüksemburg vizesi Schengen statülü bir vize olduğundan temin edilmesi gereken evraklar vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin kısa süreli bir vize almak için gereken evraklar:
- Başvuru formu,
- Planlanmış olan seyahatin bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan ve en iki sayfası boş olan bir pasaport,
- Geçerli olan pasaportun ve önceki pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopileri,
- Arka fonu beyaz, son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış iki adet fotoğraf,
- Planlanan bütün seyahat süresini kapsayan ve bütün tedavi türlerini içeren 30,000 € teminatlı seyahat sigortası,
- Gidiş-dönüş tarihlerindeki biletler veya rezervasyonlar,
- Ziyaret süresince konaklanacak yer ve yere ait rezervasyon,
- Kimlik fotokopisi,
- Nüfus kayıt örneği,
- Son üç aylık banka hesap dökümleri ve maaş bordroları,
- Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu/izin veya onayı, sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi, şirketten alınan seyahati ve pozisyonu onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası,
- Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı bulunulan ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi,
- Başvuru sahibi şirket sahibi ise; şirket tarafından düzenlenmiş pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, ticaret odası kaydı,
- Başvuru sahibi emekli ise; emekli olduğunu gösterir belgeler,
- Başvuru sahibi öğrenci ise; öğrenci olunduğunu gösterir belge ve masrafları karşılayacak kişinin bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak aldığı son 3 aylık hesap dökümleri,
- Öğrenci Belgesi,
- Fuara katılım söz konusu ise fuara giriş belgesi,
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; seyahate katılmayan ebeveyninden muvafakatname gerekmektedir.
Diğer vize türleri için gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilirler.
Lüksemburg Vizesi Türleri Nelerdir?
Lüksemburg Turistik Vizesi
Lüksemburg’a gerçekleştirilmek istenen bir ziyaretin turistik amaçlı olduğu durumlarda, vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Lüksemburg vizesi türüdür.
Bu vize başvurusu sayesinde 180 gün içerisinde 90 günlük kalış süresine kadar geçerli olan bir vize alınabilir ve Lüksemburg’ta yapılması planlanan turistik ziyaret gerçekleştirilebilir.
Lüksemburg Ziyaret Vizesi
Lüksemburg’ta yaşayan bir arkadaşı veya akrabası olan ve arkadaşına veya akrabasına gerçekleştireceği ziyaret için vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımızın başvuruda bulunmaları gereken vize türüdür.
Bu vize ile hem sevdiklerini görebilecek olan vatandaşlarımız hem de ziyaret ettikleri ülkeyi gezip dolaşma fırsatına sahip olacaklardır.
Lüksemburg Ticari Vizesi
Lüksemburg’ta yer alan bir şirket ile ticari ilişkiler kurmuş olan şirket sahibi/ortağı veya bir şirketin temsilcisi olan vatandaşlarımızın bu ilişkiler gereği yapacağı seyahatler için ihtiyaç duydukları Lüksemburg vizesi türüdür.
Bu sayede Lüksemburg’taki ticari ortaklarıyla toplantılar, görüşmeler veya fuarlara ortak katılımlar gerçekleştirebilirler.
Lüksemburg Konferans, Kültürel ve Spor Faaliyetleri Vizesi
Lüksemburg’ta icra edilmesi planlanan bir konferansa, kültürel etkinliğe ya da spor faaliyetine katılmak isteyen vatandaşlarımızdan vizeye ihtiyaç duyanlarının başvuruda bulunmaları gereken Lüksemburg vizesi türüdür.
Lüksemburg Şoför Vizesi
Lüksemburg’a yapılacak bir yük ya da insan taşımacılığı söz konusu olduğunda veya başka bir ülkeye yapılacak insan ya da yük taşımacılığı söz konusu olduğunda taşımacılığın gerçekleştirileceği aracı kullanacak olan kişinin başvuruda bulunması gereken Lüksemburg vizesi türüdür.
Lüksemburg Uzun Dönem (D Tipi) Vizesi
Lüksemburg’a yapılması planlanan seyahatlerin 180 gün içerisinde 90 günlük kalış süresini aşacak olması durumunda vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Lüksemburg vizesi türüdür.
Bu vize sayesinde vatandaşlarımız Lüksemburg’ta kalacakları süre içerisinde farklı haklara da sahip olabileceklerdir.
Lüksemburg Vizesi Başvuru Ücretleri
Başvuru sahibinin başvuruda bulunduğu güne ve vize türüne göre ücretlerde farklılıklar görülmekte olup seyahat tarihi kesinleştirilmeden bir tutar belirtilmesi mümkün değildir.
Lüksemburg Vizesi Başvurusu Sonuçlanmadan Uçak Biletleri Alınmalı mı?
Resmi temsilciliklerin özel olarak talep ettiği durumlar haricinde uçak veya otel rezervasyonlarının satın alınması önerilmemektedir.
Bunun sebebi ise herhangi bir aksilik sebebiyle yapılacak olan vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması neticesinde doğabilecek olan maddi zararın önlenmesidir.
Satın alınmış otel veya uçak rezervasyonları yerine ekstrem durumlar hariç olmak üzere geçerli rezervasyonların bulunması yeterli bulunmaktadır.
Lüksemburg Vizesi Almak Kolay mı?
Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın resmi temsilciliklerine yapılacak olan vize başvurularının herhangi bir Schengen ülkesinin resmi temsilciliklerine yapılacak olan başvurulardan farklı olduğu veya Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın resmi temsilciliklerinden vize almanın başka bir Schengen ülkesi resmi temsilciğinden vize almaktan daha kolay veya zor olduğu söylenemez.
Bu durumun temel sebebi ise ülke toprakları Schengen bölgesine dahil olan ve Schengen Antlaşması tarafı olan bütün ülkelerin vize başvurularında aynı şartları talep etmeleridir.
Dolayısıyla talep edilen bütün şartlar sağlandığı sürece vize başvurusunun ret alma olasılığı epeyce düşüktür.
Lüksemburg Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın ülkemizdeki resmi temsilcilikleri doğrudan vize başvurularını kabul etmek yerine yetkili servis birimlerini görevlendirmiş olduklarından başvuruların tamamı yetkili servis birimlerine yapılmalıdır.
Bazı ülkelerin görevlendirmiş olduğu yetkili servis birimleri daha etkili ve hızlı olarak hizmet verebilmek için başvuruları başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri illere göre kabul etmekteyken Lüksemburg resmi temsilcilikleri tarafından görevlendirilmiş olan yetkili servis biriminde böyle bir uygulama bulunamamaktadır.
Dolayısıyla vatandaşlarımız kendilerine en yakın veya uygun olan yetkili servis birimi şubesi aracılığıyla vize başvurularını gerçekleştirebileceklerdir.
Lüksemburg Vizesi Başvuru Randevusu
Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın ülkemizde bulunan resmi temsilcilikleri daha hızlı ve etkin hizmet vermek için başvuruları yetkili servis birimleri aracılığıyla kabul etmekte olup vize başvuru randevuları da bu yetkili servis birimlerinden alınacaktır.
Vize başvuru randevularında başvuru sahiplerinin biyometrik bilgileri alınmakta olup vize başvuru dosyaları resmi temsilciliklere iletilmek üzere kabul edilmektedir.
Söz konusu randevu sonrasında vize başvurusu resmi temsilcilik tarafından değerlendirilmeye başlamaktadır.
Başvurunun resmi temsilcilik tarafından değerlendirmesinin son bulmasının ardından eğer başvuru olumlu sonuçlanmış ise yetkili servis birimine vizenin basılı olduğu pasaport gönderilmektedir.
Bu sayede pasaportunu teslim alan vatandaşlarımızın seyahatlerinin önünde vize il ilgili herhangi bir engel kalmamış olacaktır.
Lüksemburg Vizesi Başvurusu ve Randevusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün Schengen statülü vize veren ülkelerde olduğu gibi vize başvurusundaki en önemli husus başvuru dosyasında talep edilen bütün evrakların eksiksiz ve doğru şekilde bulunmasıdır.
Vize başvuru randevusunda ise en kritik husus randevu tarihinin planlanan seyahat tarihinden makul bir süre öncesinde olmasıdır.
Lüksemburg Vizesi Başvuru Formu
Ülkemizde bulunan Lüksemburg Büyük Dükalığı resmi temsilcilikleri başvuruda bulunan vatandaşlarımızı tanımak, onlar hakkında bilgi sahibi olmak ve gerçekleştirmek istedikleri seyahat hakkında önemli buldukları birkaç bilgiye erişmek için vize başvuru formu doldurulmasını talep etmektedirler.
Yalnızca bu formun doğru ve eksiksiz şekilde doldurulması yeterli olmamakla beraber başvuru sahibinin formda yer alan bilgileri destekleyici ve kanıtlayıcı belgeler de sunması gerekmektedir.
Bu sayede talep edilen vizenin alınması yolunda güzel bir başlangıç yapılmış olacaktır.
Lüksemburg Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru sürecinin başlangıcı olarak talep edilen evrakların temini kabul edilmekte olup başvuru sürecinin sonu ise pasaportun vize basılmış halde teslim alınması olarak kabul edilmektedir.
Bazı evrakların temini diğerlerinden daha fazla vakit veya zahmet gerektirdiği için başvuru sürecinin ne kadar süreceği konusunda bir etkendir.
Doğru zamana alınmış bir randevu ise vize başvurularında kilit role sahiptir. Bunun sebebi ise gerek evrakların ne kadar sürede temin edilebileceğinin doğru şekilde öngörülmesi gerekse seyahat tarihi ile randevu tarihi arasında sürenin doğru belirlenmesidir.
Ayrıca başvurunun resmi temsilcilik tarafından ne kadar sürede değerlendirileceği de kesin olarak bilinmediğinden Lüksemburg vizesinin net olarak kaç günde sonuçlanacağı söylenemeyecektir.
Ancak ortalama bir süre söylenmek istenirse de bu sürenin 15 ila 60 gün arasında olacağı düşünülmektedir.
Yabancılar için Lüksemburg Vizesi
Yabancı ülke pasaportuna sahip kişilerin ülkemizde bulunan Lüksemburg Dükalığı resmi temsilciliklerine başvuruda bulunabilmelerinin temel şartı ülkemizde oturma ve çalışma iznine sahip olmalarıdır.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu izinlere sahip olan yabancı kişiler de vize başvurusunda bulunabilirler.
Ancak yapılan başvurunun ne kadar sürede sonuçlanacağı veya hangi yönde sonuçlanacağı başvuru sahibinin uyruğuna ve hazırlamış olduğu başvuru dosyasına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Lüksemburg Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Lüksemburg Büyük Dükalığı’nın ülkemizde bulunan resmi temsilcilikleri tarafından verilen, 180 gün içerisinde 90 günlük kalış iznini barındıran ve Schengen statüsüne sahip olan vizelerin nasıl alınacağını ve başvuru sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazımızda açıkladık.
Umarız ki bu yazımız Lüksemburg’a seyahat planı olan vatandaşlarımıza faydalı olur.
Mutlu seyahatler dileriz.
Lüksemburg Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor