Değerli ziyaretçimiz, Çek Cumhuriyeti veya diğer adıyla Çekya’ya seyahat etmeyi planlayan vatandaşlarımızdan Çek Cumhuriyeti vizesine ihtiyaç duyanlar için bu yazımızı düzenledik. Dileriz ki yazımız tüm okuyucularımız için bilgilendirici olur. Yazımızın sonunda kafasında soru işareti kalan okuyucularımız bizimle iletişime geçebilirler. İyi okumalar dileriz.
Çek Cumhuriyeti Vizesi
Çek Cumhuriyeti Vizesi, Schengen bölgesinde bulunan Çek Cumhuriyeti’ni ziyaret etmek isteyen kişilerin almaları gereken vizenin adıdır.
Schengen statülü bir vize olması sebebiyle Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili vatandaşlarımızın 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekmemekteyken, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşlarımızın vize almaları gerekmektedir.
Çekya’daki ilk yerleşimin Karadeniz’den 5.yüzyılda gelen Slavlar tarafından kurulduğu düşünülmekle beraber dünya savaşları haricindeki en büyük zararı Otuz Yıl Savaşları’nda görmüştür. Ülkenin batısı Bohemya olarak, doğusu ise Moravya olarak adlandırılmaktadır. Bohemya genel olarak çok yüksek olmayan dağlar ile çevrelenen nehir havzalarından oluşmaktayken, Moravya genel anlamda dağlık bir bölgedir.
Nüfusun büyük çoğunluğu kentlerde yaşamaktadır ve en kalabalık şehirleri başken olan Prag’ın yanı sıra Pilsen, Brno ve Ostrava’dır. Ekonomisi ise %60 gibi büyük bir oranla hizmet sektörüne dayanmakta olup diğer sektörler ise sırasıyla endüstri ve tarımdır. Ayrıca Avrupa Birliği içerisinde işsizlik oranının en düşük olduğu ülke olarak bilinmektedir.
1993 yılında Çekoslovakya’dan ayrılan Çek Cumhuriyeti 1999 yılında NATO’ya, 2004 yılında da Avrupa Birliği’ne katılmıştır. 2004 yılında Schengen Antlaşması’nı da imzalayan Çek Cumhuriyeti Hükümeti, bu sayede topraklarını Schengen Bölgesi’ne dahil etmiştir. Bu sayede alınacak olan Çekya vizesi ile Schengen üyesi olan diğer ülkelere ilk seyahat noktası Çekya olmak üzere vizenin geçerlilik süresi boyunca seyahat edilebilecektir.
Diğer Schengen ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Lichtenstein
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Çek Cumhuriyeti Vizesi Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti’ne planladıkları seyahat için vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımız Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin görevlendirdiği yetkili servis birimlerine vize başvurusunda bulunabilirler.
Bu yetkili servis birimleri vize başvuru dosyalarını nicelik ve nitelik bağlamında inceledikten sonra Çek Cumhuriyeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerine iletilmesini sağlamakta ve vatandaşlarımız ile resmi temsilcilikler arasında köprü görevi görmektedirler.
Yetkili servis birimlerinden alınmış olan randevuların öncesinde gerekli belgelerin eksiksiz ve doğru olarak hazırlanması önem arz etmekte olup randevu tarihinin seyahatten makul bir süre öncesinde olması gerekmektedir.
Yapılan başvurunun olumlu sonuçlanmasını müteakip vatandaşlarımız, Çek Cumhuriyeti vizeleriyle ilk seyahatleri Çekya’ya olmak kaydıyla vize geçerlilik süreleri içerisinde diğer Schengen ülkelerine seyahat edebileceklerdir.
Çek Cumhuriyeti Schengen Ülkesi mi?
2004 yılında Schengen Antlaşması’nı kabul eden Çek Cumhuriyeti Hükümeti, topraklarını 2004 yılından bu yana Schengen bölgesine dahil etmiştir.
Dolayısıyla Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin verdiği vizeler Schengen statüsüne sahip olup diğer Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlere imkân sağlamaktadır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Çek Cumhuriyeti vizesi Schengen statülü bir vize olduğundan temin edilmesi gereken vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin kısa süreli bir vize almak için gereken evraklar:
- Başvuru formu,
- Planlanmış olan seyahatin bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan ve en iki sayfası boş olan bir pasaport,
- Geçerli olan pasaportun ve önceki pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopileri,
- Arka fonu beyaz, son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış iki adet fotoğraf,
- Planlanan bütün seyahat süresini kapsayan ve bütün tedavi türlerini içeren 30,000 € teminatlı seyahat sigortası,
- Gidiş-dönüş tarihlerindeki biletler veya rezervasyonlar,
- Ziyaret süresince konaklanacak yer ve yere ait rezervasyon,
- Kimlik fotokopisi,
- Nüfus kayıt örneği,
- Son üç aylık banka hesap dökümleri ve maaş bordroları,
- Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu/izin veya onayı, sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi, şirketten alınan seyahati ve pozisyonu onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası,
- Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı bulunulan ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi,
- Başvuru sahibi şirket sahibi ise; şirket tarafından düzenlenmiş pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, ticaret odası kaydı,
- Başvuru sahibi emekli ise; emekli olduğunu gösterir belgeler,
- Başvuru sahibi öğrenci ise; öğrenci olunduğunu gösterir belge ve masrafları karşılayacak kişinin bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak aldığı son 3 aylık hesap dökümleri,
- Öğrenci Belgesi,
- Fuara katılım söz konusu ise fuara giriş belgesi,
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; seyahate katılmayan ebeveyninden muvafakatname gerekmektedir.
Diğer vize türleri için gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilirler.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Türleri Nelerdir?
Çek Cumhuriyeti Turistik Vizesi
Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde işsizlik oranının en düşük olduğu ülkeye yapılacak turistik amaçlı seyahatler için ihtiyaç duyulan Çek Cumhuriyeti vizesi türüdür.
Bu Çek Cumhuriyeti vizesi türü 180 gün içerisinde 90 günlük kalış süresini aşmamak kaydıyla alınan vizeye göre bir veya birden çok kez ülkeye giriş yapılabilmesine ve turistik amaçlı seyahatlerde bulunulmasına olanak vermektedir.
Çek Cumhuriyeti Ziyaret Vizesi
Çek Cumhuriyeti topraklarında yaşayan ve oturum iznine sahip veya vatandaşlığı bulunan bir arkadaşını ya da akrabasını ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın başvuruda bulunmaları gereken Çek Cumhuriyeti vizesidir.
Bu vize sayesinde 180 gün içerisinde 90 günlük kalış süresini aşmamak kaydıyla Çek Cumhuriyeti’ndeki kişiye ziyaret veya alınan vize türüne göre ziyaretler düzenlenebilecektir.
Çek Cumhuriyeti Ticari Vizesi
Çek Cumhuriyeti’nde faaliyet gösteren bir şirket ile ticari ilişkiler içerisinde olan ülkemizdeki bir şirketin sahiplerinin, ortaklarının veya temsilcilerinin, Çek Cumhuriyeti’nde düzenlenecek olan bir fuara veya toplantıya katılımları için ihtiyaç duydukları Çek Cumhuriyeti vizesi türüdür.
Çek Cumhuriyeti Şoför Vizesi
Çekya’da kısıtlı bir süre geçirecek olan Türkiye’de kayıtlı araçlarla yük veya yolcu taşımacılığı yapan şoförler için düzenlenmiş Çek Cumhuriyeti vizesi türüdür.
Çek Cumhuriyeti Avrupa Birliği Vatandaşı Eşi Vizesi
Eşlerden birinin Avrupa Birliği vatandaşı olması durumunda Çekya’ya birlikte yapılacak seyahatlerde Çek Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu kararı ile yetkili servis birimine değil, doğrudan başkonsolosluğa vize başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Ancak eşler birlikte seyahat etmeyecekse vatandaşımızın yetkili servis birimine başvuruda bulunması gerekecektir.
Çek Cumhuriyeti Kültürel, Bilimsel ve Sanatsal Etkinlikler Vizesi,
Çekya’da düzenlenecek olan kültürel, sanatsal veya bilimsel bir etkinliğe katılmak isteyen veya davet edilmiş olan vatandaşlarımızın ihtiyaç duydukları Çek Cumhuriyeti vizesi türüdür.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvuru Ücretleri
Başvuruda bulunulacak olan vize türüne ve başvurunun yapıldığı tarihteki döviz kuruna göre başvuru ücretleri farklılık arz ettikleri için net bir tutarın belirtilmesi mümkün değildir.
Bu sebeple başvurunun yapılacağı kesinleşmeden ve randevu alınmadan bir ücret belirlenemez. Ancak yapacakları seyahatlerle ilgili bizimle iletişime geçen vatandaşlarımıza daha detaylı bilgi aktarımı sağlanabilmektedir.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu Sonuçlanmadan Uçak Biletleri Alınmalı mı?
Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri tarafından değerlendirilecek olan vize başvurularında seyahat tarihlerine uygun otel ve uçak bileti rezervasyonu talep edilmektedir.
Ancak büyükelçiliğin veya başkonsolosluğun özel olarak talep etmediği durumlarda ücretlerin ödenmemesi tavsiye edilmektedir.
Bunun sebebi ise vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması durumunda uğranacak olan maddi zarardır. Resmi temsilcilikler için önemli olanın rezervasyon yapılıp yapılmadığı olduğu unutulmamalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Almak Kolay mı?
Herhangi bir ülkeden alınacak olan bir vize için daha kolay veya daha zor gibi bir ifade kullanılması doğru olmamakla birlikte, başvuruların olumsuz sonuçlanmasının en temel sebeplerinin başvuru dosyalarındaki eksiklikler olduğu unutulmamalıdır.
Tüm şartların sağlandığı bir vize başvurusunda başvurunun olumsuz sonuçlanmasının çok düşük bir ihtimal olması gibi bir ya da birkaç şartın sağlanamadığı vize başvurularının da olumlu sonuçlanma ihtimali düşüktür.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
Bazı ülkeler başvuru sahibinin ikamet ettiği adresi önemsiz kabul ederek bütün şubelerinden başvuruları kabul etmekteyken, Çek Cumhuriyeti vize başvurularında iki farklı şehirden başvuru yapılabilmektedir.
İstanbul’da yer alan yetkili servis birimi şubelerinden başvuruda bulunabilecek vatandaşlarımızın ikamet ettikleri adreslerin, İstanbul, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bartın, Bayburt, Bilecik, Bolu, Bursa, Çanakkale, Çorum, Edirne, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Kocaeli, Ordu, Rize, Samsun, Sakarya, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Zonguldak illerinden birinde olması gerekmektedir.
Yukarıdaki iller dışında ikamet eden vatandaşlarımız başvurularını Ankara’da yer alan yetkili servis birimleri şubelerinden yapmak durumundadırlar.
Dolayısıyla gerekli belgelerin teminini ve alınan randevunun takibini müteakip yetkili servis birimlerinden Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusunda bulunulmaktadır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvuru Randevusu
Çekya’ya yapacak oldukları seyahatlerde Çek Cumhuriyeti vizesine ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın planladıkları seyahat tarihinden makul bir süre öncesine yetkili servis birimlerinden randevu almaları gerekmektedir.
Bu randevunun amacı başvuru dosyasının Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin resmi temsilciliklerine iletimi için yapılan bir görüşme olup vizenin sonuçlanması beklenmemelidir.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvurusu ve Randevusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çekya’ya yapılacak seyahatler için vize başvurusunda bulunacak olan vatandaşlarımızın planladıkları seyahat tarihinden en az 15 iş günü öncesine yetkili servis biriminden randevu almaları gerekmektedir.
Randevu tarihinde ise gerekli evraklar eksiksiz ve doğru olarak hazır bulundurulmalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Başvuru Formu
Çekya’ya yapılacak seyahatler için yapılacak olan vize başvurularında ilk olarak incelenecek olan vize başvuru formudur.
Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri tarafından hazırlanmış olan bu formun amacı seyahat hakkında genel bir bilgi sağlanmasıdır.
Başvuru sahipleri hakkında resmi temsilcilikler için ilk bakış açısının bu forma istinaden oluşacağı ve formun dikkatli, doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmasının önemi unutulmamalıdır.
Çek Cumhuriyeti Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru süreci evrakların ne kadar sürede temin edileceği, randevunun alınabileceği en erken tarihe ve Çek Cumhuriyeti Hükümeti resmi temsilciliklerinin ne kadar sürede başvuruyu değerlendireceğine göre değişiklik göstermektedir.
Süreci etkileyen birden fazla faktör bulunduğundan net bir sürenin verilmesi pek mümkün olmamakla beraber 15-60 gün arası bir sürede sonuçlanacağı söylenebilir.
Yabancılar için Çek Cumhuriyeti Vizesi
Ülkemizde yaşayan, oturum ve çalışma iznine sahip yabancı kişiler de yetkili servis birimleri aracılığıyla Çek Cumhuriyeti vizesi başvurusunda bulunabilirler.
İstenen evraklarda bazı ek talepler olabileceği gibi başvuruların ne kadar sürede ve ne yönde sonuçlanacağı konusunda net bir tahmin yapılması, bütün vizelerde olduğu gibi, mümkün değildir.
Çek Cumhuriyeti Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Çek Cumhuriyeti Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri aracılığıyla alınabilecek olan, 180 gün içerisinde 90 günlük kalış süresini aşmayan Schengen statüsüne sahip vizelerin nasıl alınabileceğini yazımızda açıkladık.
Yine de herhangi bir konuda danışmanlığa ihtiyacınız olması durumunda sizlere yardım için burada olacağız.
Umuyoruz ki yazımız sizleri planlamakta olduğunuz Çek Cumhuriyeti seyahatleriniz konusunda aydınlatmış ve yardımcı olmuştur.
Mutlu seyahatler dileriz.
Çek Cumhuriyeti Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor