Litvanya’ya seyahat planı olan ve bu seyahati için vizeye ihtiyaç duyan vatandaşlarımızın aklındaki soru işaretlerini giderebilmek ve onları Litvanya vizesi hakkında bilgilendirmek amacıyla bu yazımızı hazırladık.
Dileriz ki bu yazımız sizler için gayet bilgilendirici ve açıklayıcı olur. İyi okumalar dileriz.
Litvanya Vizesi
Litvanya’yı ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızdan vizeye ihtiyacı olanların başvurmaları gereken vize, Litvanya vizesidir.
Birçok alt vize türünü içerisinde barındırmakla beraber en önemli özelliğinin Litvanya’nın Schengen üyesi devletlerden biri olmasıdır. Bu sebeple Litvanya Hükümeti’nden alınan vizelerin Schengen statüsü bulunmaktadır.
Kuzeydoğu Avrupa’da bulunan Litvanya, 3 Baltık Devleti’nden biridir. Diğer Baltık ülkeleri gibi tarih boyunca pek çok işgale ve savaşa ev sahipliği yapmış olmasına karşın kendi kültürlerini korumayı büyük ölçüde başarmıştır.
2004 yılında Schengen Antlaşması’nı imzalayan Litvanya Hükümeti, bu antlaşmayı Avrupa Birliği’ne üye olduğu yıl olan 2007 yılında yürürlüğe koyabilmiştir.
Schengen statülü bir vize olması sebebiyle Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili vatandaşlarımızın 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekmemekteyken, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşlarımızın vize almaları gerekmektedir.
Bu sayede alınacak olan Litvanya vizesi ile Schengen üyesi olan diğer ülkelere ilk seyahat noktası Litvanya olmak üzere vizenin geçerlilik süresi boyunca seyahat edilebilecektir.
Diğer Schengen ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Liechtenstein
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Litvanya Vizesi Nasıl Alınır?
Litvanya’ya seyahat planı olan vatandaşlarımızın Litvanya vizesi almak için Litvanya Hükümeti’nin görevli kıldığı yetkili servis birimlerine başvuruda bulunarak vizelerini alabilirler.
Bu yetkili servis birimleri yapılan vize başvurularının dosyalarını nicelik ve nitelik bakımından değerlendirerek Litvanya Hükümeti’nin ülkemizdeki resmi temsilciliklerine iletmekle görevlidirler.
Seyahatin gerçekleşeceği tarihten makul bir süre öncesine alınan randevu gününe kadar istenen belgelerin eksiksiz ve güncel olarak temin edilmesi gerekmektedir ki randevu günü evrakların incelenmesi aşamasında herhangi bir sorun ile karşılaşılmasın.
Yukarıda bahsi geçen süreçteki işlemlerin doğru ve eksiksiz yapılması sonucunda yapılan başvurunun olumlu sonuçlanması beklenmektedir.
Başvurunun olumlu sonuçlanmasını müteakip vatandaşımız ilk seyahati Litvanya’ya olmak ve vize geçerlilik süresinin içerisinde bulunmak kaydıyla diğer Schengen ülkelerine de seyahat edebilecektir.
Litvanya Schengen Ülkesi mi?
2004 yılında Schengen Antlaşması’nı imzalayan Litvanya Hükümeti, bu antlaşmayı yürürlüğe ancak 2007 yılında koyabilmiştir.
Aynı yıl Avrupa Birliği’ne de katılan Litvanya Hükümeti’nden alınacak olan vizeler Schengen statüsüne sahiptir ve Schengen bölgesinde seyahate imkân sağlar.
Litvanya Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Litvanya vizesi Schengen statülü bir vize olduğundan temin edilmesi gereken vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin kısa süreli bir vize almak için gereken evraklar:
- Başvuru formu,
- Planlanmış olan seyahatin bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan ve en iki sayfası boş olan bir pasaport,
- Geçerli olan pasaportun ve önceki pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopileri,
- Arka fonu beyaz, son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış iki adet fotoğraf,
- Planlanan bütün seyahat süresini kapsayan ve bütün tedavi türlerini içeren 30,000 € teminatlı seyahat sigortası,
- Gidiş-dönüş tarihlerindeki biletler veya rezervasyonlar,
- Ziyaret süresince konaklanacak yer ve yere ait rezervasyon,
- Kimlik fotokopisi,
- Nüfus kayıt örneği,
- Son üç aylık banka hesap dökümleri ve maaş bordroları,
- Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu/izin veya onayı, sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi, şirketten alınan seyahati ve pozisyonu onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası,
- Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı bulunulan ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi,
- Başvuru sahibi şirket sahibi ise; şirket tarafından düzenlenmiş pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, ticaret odası kaydı,
- Başvuru sahibi emekli ise; emekli olduğunu gösterir belgeler,
- Başvuru sahibi öğrenci ise; öğrenci olunduğunu gösterir belge ve masrafları karşılayacak kişinin bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak aldığı son 3 aylık hesap dökümleri,
- Öğrenci Belgesi,
- Fuara katılım söz konusu ise fuara giriş belgesi,
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; seyahate katılmayan ebeveyninden muvafakatname gerekmektedir.
Diğer vize türleri için gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilirler.
Litvanya Vizesi Türleri Nelerdir?
Litvanya Turistik Vizesi
Litvanya’ya yapılacak olan turistik geziler veya ziyaretler sebebiyle vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacak oldukları Litvanya vizesi türüdür.
Bu vizenin alınmasının sonucunda vatandaşlarımız 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde turistik amaçlı seyahatlerini gerçekleştirme imkânı bulacaklardır.
Litvanya Ziyaret Vizesi
Litvanya Hükümeti sınırları içerisinde bir arkadaşı veya akrabası bulunan ve bu kişileri ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın ihtiyaç duyacakları Litvanya vizesi türüdür.
Bu vize sayesinde vatandaşlarımızın arkadaşlarını veya akrabasını ziyaret edebilmesinin yanı sıra ülkeyi gezme şansı bulacaklardır.
Litvanya Ticari Vizesi
Litvanya topraklarında yer alan iş ortaklarıyla veya yakın zamanda iş ortaklığı kuracak olan şirket sahiplerinin veya çalışanlarının görüşmelerini Litvanya’da gerçekleştirmek istediklerinde başvurmaları gereken Litvanya vizesi türüdür.
Litvanya Kültürel Faaliyet, Sportif Faaliyet, Konferans Vizesi
Litvanya’da düzenlenecek olan kültürel veya sportif faaliyete yahut bir konferansta sunucu ya da dinleyici olarak yer alacak olan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Litvanya vizesi türüdür.
Litvanya Erasmus Vizesi
Ülkemizde uygulanan Erasmus programı ile Litvanya’da yer alan bir üniversitede eğimine devam edecek olan vatandaşlarımızın, eğitimlerini alabilmeleri için ihtiyaç duydukları Litvanya vizesi türüdür.
Litvanya Öğrenci Vizesi
Litvanya’da yer alan bir enstitü, araştırma merkezi veya üniversitede yüksek lisans veya üzeri bir eğitim alacak olan vatandaşlarımızın bu uzun süreli konaklama ihtiyaçları için başvurmaları gereken Litvanya vizesi türüdür.
Litvanya Uzun Dönem (D Tipi) Vizesi
Litvanya’da uzun süreli kalmak, oraya yerleşmek isteyen vatandaşlarımızın oturum izni almalarını sağlayan ve bu kalışlarına imkân sağlayan Litvanya vizesi türüdür.
Hayatlarının kalanını veya 180 gün içerisinde 90 günden fazlasını Litvanya’da geçirmeyi planlayan vatandaşlarımız bu vize türü ile bu niyetlerini gerçekleştirebilirler.
Litvanya Vizesi Başvuru Ücretleri
Bulunulacak olan vizenin türüne, başvuru sahibinin dosyasına ve başvurunun yapıldığı günkü döviz kuruna bağlı olarak sürekli değişiklik gösteren Litvanya vizesi başvuru ücreti hakkında net bir tutar belirtilmesi mümkün değildir.
Litvanya Vizesi Başvurusu Sonuçlanmadan Uçak Biletleri Alınmalı mı?
Litvanya Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri tarafından değerlendirilecek olan vize başvurularında seyahat tarihlerine uygun otel ve uçak bileti rezervasyonu talep edilmektedir.
Ancak büyükelçiliğin veya başkonsolosluğun özel olarak talep etmediği durumlarda ücretlerin ödenmemesi tavsiye edilmektedir.
Bunun sebebi ise vize başvurusunun olumsuz sonuçlanması durumunda uğranacak olan maddi zarardır. Resmi temsilcilikler için önemli olanın rezervasyon yapılıp yapılmadığı olduğu unutulmamalıdır.
Litvanya Vizesi Almak Kolay mı?
Herhangi bir ülkeden alınacak olan bir vize için daha kolay veya daha zor gibi bir ifade kullanılması doğru olmamakla birlikte, başvuruların olumsuz sonuçlanmasının en temel sebeplerinin başvuru dosyalarındaki eksiklikler olduğu unutulmamalıdır.
Tüm şartların sağlandığı bir vize başvurusunda başvurunun olumsuz sonuçlanmasının çok düşük bir ihtimal olması gibi bir ya da birkaç şartın sağlanamadığı vize başvurularının da olumlu sonuçlanma ihtimali düşüktür.
Litvanya Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
Bazı ülkelerin görevlendirmiş olduğu yetkili servis birimleri başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri illere göre başvuru kabul etmektedirler.
Ancak Litvanya vizesi için yapılacak olan başvurularda bu veya buna benzer bir kısıtlama bulunmamaktadır ve vatandaşlarımız ilgili servis biriminin kendilerince en uygun olanından Litvanya vizesi başvurusunda bulunabilirler.
Litvanya Vizesi Başvuru Randevusu
Litvanya’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın Litvanya vizesi başvuru dosyalarını Litvanya Hükümeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerine iletebilmek için ihtiyaç duydukları yetkili servis birimleri tarafından verilen randevulardır.
Bu randevularda istenen evrakların eksiksiz ve güncel şekilde hazırlanıp hazırlanmadığı kontrol edilir ve başvuru sahibinin biyometri bilgileri alınır.
Daha sonrasında bu bilgiler resmi temsilciliklere iletilir ve bu kez de başvuru dosyası resmi temsilcilik tarafından incelenmeye başlanır.
Litvanya Vizesi Başvurusu ve Randevusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Litvanya vize başvurusunda talep edilen evrakların eksiksiz ve doğru şekilde temin edilmesini müteakip randevuya gidilecektir.
Başvuru süreci boyunca en önemli konunun bütün Schengen ülkelerinde de olduğu gibi talep edilen evraklar olduğu unutulmamalıdır.
Bir diğer önemli husus ise randevu tarihinin planlanan seyahat tarihinden makul bir süre öncesinde olmasıdır.
Litvanya Vizesi Başvuru Formu
Litvanya vizesine başvuran vatandaşlarımız da her vize başvurusunda olduğu gibi başvuru formu doldurmaktadırlar.
Bu başvuru formu başvuru sahibi hakkında bilgileri talep etmekteyken aynı zamanda planlanan seyahat hakkında da sorulara yer vermektedir.
Ayrıca başvuru formlarının resmi temsilcilikler tarafından ilk olarak incelenen evrak olduğu unutulmamalı ve doldurulduğu aşamada azami dikkat gösterilmelidir.
Litvanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru sürecinin başlangıcı resmi temsilcilikler tarafından talep edilen evrakların temini ile başlar ve vizenin pasaporta eklenmesiyle son bulur.
Dolayısıyla bu sürecin ne kadar süre devam edeceği dosyanın hazırlanmasıyla doğrudan alakalıdır.
Başvuru sahibinin kendisine ve talep ettiği vize türüne göre talep edilen evraklar farklılık göstereceğinden evrakların temini için gereken süre de değişiklik arz etmektedir.
Resmi temsilciliklere dosyanın ulaştırılmasını müteakip incelenmesi süreci 15 ila 60 arasında olup bu sürenin uzaması veya kısalması dosyanın içeriğine bağlıdır.
Yabancılar için Litvanya Vizesi
Türkiye’de oturma ve çalışma vizesine sahip yabancı kişiler de Litvanya’ya yapacakları seyahatleri için başvuru yapma hakkına sahiptir. Lakin başvurunun ne kadar sürede veya ne yönde sonuçlanacağı başvuru sahibinin uyruğuna ve talep ettiği vize türüne göre değişiklik gösterebilmektedir.
Litvanya Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Litvanya Hükümeti’nin resmi temsilciliklerinden alınan ve 180 gün içerisinde 90 güne kadar kalış izni sunan Schengen statülü vizelere nasıl başvurulabileceğini ve nasıl alınabileceğini açıkladık.
Aklında soru kalan vatandaşlarımızı herhangi bir danışmanlık ihtiyaçlarında ya da aklında takılan sorulara cevap aradıklarında bize ulaşmalarını bekleriz.
Umarız ki yazımız sizlere planladığınız veya planlayacağınız seyahatlerinizde yardımcı olur. Mutlu seyahatler dileriz.
Litvanya Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor