Tüm vatandaşlarımız için hazırladığımız Malta vizesi ile ilgili olan bu yazımız sayesinde vatandaşlarımız yapacakları vize başvuruları konusunda daha bilgi sahibi olacaklardır.
Dileriz ki yazımız bizim beklediğimizin çok üzerinde olumlu bir etkiye sahip olur ve doğru bilinen yanlışlar yüzünden hiçbir vatandaşımız mağdur olmaz. İyi okumalar dileriz.
Malta Vizesi
Malta vizesi, Malta’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızın ve yabancı kişilerin ihtiyaç duydukları vizedir.
Yazımızın devamında da göreceğiniz üzere Malta’ya seyahat edecek kişilerin çok farklı sebepleri ve ihtiyaçları olabileceği için birçok vize türü bulunmaktadır.
Lakin Malta vizelerinin en önemli özelliği Malta topraklarının Schengen bölgesi içerisinde yer alması dolayısıyla Schengen statüsüne sahip olmalarıdır.
Malta Adasının tarihi tarih öncesi dönemlere kadar dayanmakta olup 1’inci Neolitik döneme ait insan izlerine rastlanmıştır.
Tarih boyunca farklı milletler tarafından işgale uğramış olan ada, 1964 yılında bağımsızlığını kazanmış olup 1974’ten beri de Cumhuriyet rejimiyle yönetilmektedir.
Ardından 2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılmış ve aynı yıl Schengen Antlaşması’nı imzalamıştır.
Bu sayede alınacak olan Malta vizesi ile Schengen üyesi olan diğer ülkelere ilk seyahat noktası Malta olmak üzere vizenin geçerlilik süresi boyunca seyahat edilebilecektir.
Schengen statülü bir vize olması sebebiyle Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport hamili vatandaşlarımızın 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde yapacakları seyahatlerde vize almaları gerekmemekteyken, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili vatandaşlarımızın vize almaları gerekmektedir.
Diğer Schengen ülkeleri şu şekilde sıralanabilir:
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- İzlanda
- Letonya
- Liechtenstein
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
Malta Vizesi Nasıl Alınır?
Malta’ya yapacak oldukları seyahatleri için vizeye ihtiyacı olan vatandaşlarımız Malta Hükümeti’nin ülkemizde bulunan temsilcilikleri sayesinde bu ihtiyaçlarını karşılayabilirler.
Fakat ülkemizde bulunan Malta Hükümeti resmi temsilcilikleri doğrudan başvuru kabul etmemekte olup görevlendirmiş oldukları yetkili servis birimleri aracılığıyla bu hizmeti sunmaktadırlar.
Yetkili servis birimleri başvuru sahipleri ile resmi temsilcilikler arasında köprü görevi görmekte olup başvuru sahiplerinden dosyaları teslim alarak ön kontrolünü gerçekleştirmekte ve resmi temsilciliklere iletmektedirler.
Randevu gününde dosyanın teslimi yapıldığı gibi aynı zamanda başvuru sahibinin biyometrik bilgileri alınmaktadır.
Resmi temsilciliğe iletilen dosyaların değerlendirilmesini müteakip pasaport yine yetkili servis birimi aracılığıyla vatandaşlarımıza iletmektedir.
Başvurunun olumlu sonuçlanması sonucunda vatandaşlarımızı ilk seyahatleri Malta’ya olmak kaydıyla ve vizenin geçerlilik süresi içerisinde diğer Schengen Antlaşması tarafı olan ülkelere seyahat edebileceklerdir.
Malta Schengen Ülkesi mi?
2004 yılından bu yana Avrupa Birliği üyesi olan Malta Cumhuriyeti, aynı yıl Schengen Antlaşması’nı da imzalayarak taraf devletlerden biri haline gelmiştir.
Dolayısıyla Malta Cumhuriyeti’nden alınacak olan vizelerin Schengen statüleri bulunmaktadır ve Schengen bölgesi sınırları içerisinde vize geçerlilik süresi boyunca seyahat imkânı sunmaktadır.
Malta Vizesi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Malta vizesi Schengen statülü bir vize olduğundan temin edilmesi gereken evraklar vize türüne göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin kısa süreli bir vize almak için gereken evraklar:
- Başvuru formu,
- Planlanmış olan seyahatin bitiş tarihi itibariyle en az 6 ay geçerliliği olan ve en iki sayfası boş olan bir pasaport,
- Geçerli olan pasaportun ve önceki pasaportun işlenmiş sayfalarının fotokopileri,
- Arka fonu beyaz, son 6 ay içerisinde çektirilmiş ve daha önce bir vize başvurusunda kullanılmamış iki adet fotoğraf,
- Planlanan bütün seyahat süresini kapsayan ve bütün tedavi türlerini içeren 30,000 € teminatlı seyahat sigortası,
- Gidiş-dönüş tarihlerindeki biletler veya rezervasyonlar,
- Ziyaret süresince konaklanacak yer ve yere ait rezervasyon,
- Kimlik fotokopisi,
- Nüfus kayıt örneği,
- Son üç aylık banka hesap dökümleri ve maaş bordroları,
- Başvuru sahibi çalışan ise; işveren mektubu/izin veya onayı, sigorta hizmet dökümü ve işe giriş bildirgesi, şirketten alınan seyahati ve pozisyonu onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası,
- Başvuru sahibi çiftçi ise; bağlı bulunulan ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi,
- Başvuru sahibi şirket sahibi ise; şirket tarafından düzenlenmiş pozisyonu ve seyahati onaylayan yazı, şirketin ticaret odasındaki güncel kaydı ve ticaret sicil gazetesi, vergi levhası, ticaret odası kaydı,
- Başvuru sahibi emekli ise; emekli olduğunu gösterir belgeler,
- Başvuru sahibi öğrenci ise; öğrenci olunduğunu gösterir belge ve masrafları karşılayacak kişinin bankadan ıslak imzalı ve kaşeli olarak aldığı son 3 aylık hesap dökümleri,
- Öğrenci Belgesi,
- Fuara katılım söz konusu ise fuara giriş belgesi,
- Başvuru sahibi 18 yaşından küçük ise; seyahate katılmayan ebeveyninden muvafakatname gerekmektedir.
Diğer vize türleri için gerekli olan evraklar hakkında bilgi almak isteyen vatandaşlarımız bizimle iletişime geçebilirler.
Malta Vizesi Türleri Nelerdir?
Malta Turistik Vizesi
Malta’ya turistik bir seyahat planı yapmış olan vatandaşlarımızdan vizeye ihtiyaç duyanların başvuruda bulunmaları gereken Malta vizesi türüdür.
Bu vize türü sayesinde 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan turistik amaçlı olan bütün seyahatler herhangi bir kısıtlama olmaksızın özgürce gerçekleştirilebilecektir.
Malta Ziyaret Vizesi
Malta’da yaşayan herhangi bir akrabası veya arkadaşı olan vatandaşlarımızdan arkadaşını veya akrabasını ziyaret etmek isteyenlerin başvuruda bulunmaları gereken Malta vizesi türüdür.
180 gün içerisinde 90 günlük bir kalış imkânı sunan bu vize sayesinden vatandaşlarımız özledikleri arkadaşlarına veya akrabalarına kavuşmuş olacaklardır.
Fakat bu vize türüne başvurulması için Malta’da bulunan kişiden bir davet mektubu alınması gerektiği ve bu davetiyenin başvuru dosyasında mutlaka bulunması gerektiği unutulmamalıdır.
Malta Ticari Vizesi
Malta ile kurulmuş olan ticari ilişkiler bağlamında Malta’ya seyahat ihtiyacı duyan şirket sahipleri/ortakları veya şirketi temsilen gidecek olan çalışanların bu seyahati gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları Malta vizesi türüdür.
Bu sayede Malta’da iş ortakları ile görüşmeler, toplantılar gerçekleştirilebilecek ve fuarlara vb. etkinliklere katılım sağlanabilecektir.
Lakin bu vizede de en önemli evrak olan ve Malta’da yer alan şirket tarafından düzenlenmesi gereken davet mektubunun mutlaka başvuru dosyasında yer alması gerekmektedir.
Malta Spor ve Kültürel Faaliyetler Vizesi
Malta’da düzenlenecek olan sportif bir faaliyete katılacak olan vatandaşlarımızın veya seyahat amacı yalnızca kültürel faaliyetler olan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Malta vizesi türüdür.
Malta Eğitim Vizesi
Malta’ya seyahat amacı kurslara, stajlara, öğrenim/değişim programlarına veya yaz okullarına katılacak olan vatandaşlarımızın başvurmaları gereken Malta vizesi türüdür.
Malta Erasmus Vizesi
Malta’da bulunan bir üniversiteye Erasmus değişim öğrencisi olarak gidecek olan vatandaşlarımızın seyahatlerinden önce başvurmaları gereken Malta vizesi türü olup eğitim programı boyunca Malta’da kalış imkânı sunmaktadır.
Malta Uzun Dönem (D Tipi) Vizesi
Malta’da 180 gün içerisinde farklı sebepler dolayısıyla 90 günden daha fazla kalışa ihtiyacı olan vatandaşlarımızın bu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla başvurmaları gereken Malta vizesi türüdür.
Malta Vizesi Başvuru Ücretleri
Başvuru sahibinin başvuruda bulunduğu vize türüne ve başvurunun yapılacağı günkü döviz kuruna göre başvuru ücretleri değişiklik göstermekte olup başvuru ve seyahat tarihi belirlenmeden bir ücretin belirlenmesi mümkün değildir.
Malta Vizesi Başvurusu Sonuçlanmadan Uçak Biletleri Alınmalı mı?
Malta Hükümeti’nin resmi temsilcilikleri tarafından özel olarak talep edilmediği sürece uçak biletlerinin alınması tavsiye edilmemektedir.
Bunun sebebi ise başvuruda bir sorun çıkması halinde olumsuz sonuç alınabileceği ve uğranacak olan maddi zarardır.
Satın alımlar yerine geçerli rezervasyonların bulunması ekstrem durumlar haricinde resmi temsilcilikler tarafından yeterli bulunmaktadır.
Malta Vizesi Almak Kolay mı?
Malta Hükümeti’nin resmi temsilciliklerine yapılacak olan vize başvurularının herhangi bir Schengen ülkesinin resmi temsilciliklerine yapılacak olan başvurulardan farklı olduğu veya Malta resmi temsilciliklerinden vize almanın başka bir Schengen ülkesi resmi temsilciğinden vize almaktan daha kolay veya zor olduğu söylenemez.
Bunun sebebi ise Schengen Antlaşması’na taraf olan bütün ülkelerin resmi temsilciliklerinin ilgili vize kategorilerine istinaden aynı standartları uygulamasıdır.
Dolayısıyla resmi temsilcilikler tarafından talep edilen bütün şartların sağlandığı vize başvurularında ret alınmasının çok nadir rastlanan bir durum olduğu söylenebilir.
Malta Vizesi Başvurusu Nereden Yapılır?
Malta’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızdan vizeye ihtiyaç duyanlar, Malta Hükümeti’nin ülkemizde bulunan resmi temsilciliklerine vize başvurusunda bulunabilirler.
Ancak ülkemizde yer alan Malta resmi temsilcilikleri daha iyi bir hizmet sunulması amacıyla yetkili servis birimlerini görevlendirmiş bulunmaktadır.
Bu sebeple Malta vizesine başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlarımızın ilgili servis birimlerinden vize başvuru randevusu almalı ve başvurularını yetkili servis birimleri aracılığıyla gerçekleştirmelidir.
Bazı ülkeleri temsil eden yetkili servis birimleri başvuru sahiplerinin ikamet ettikleri illere göre başvurularını kabul etmekteyken Malta’yı temsil eden yetkili servis biriminin böyle bir uygulaması bulunmamaktadır.
Dolayısıyla başvuruda bulunacak olan vatandaşlarımız kendilerine en uygun olan yetkili servis birimi şubesinden randevularını alarak vize başvurusunda bulunabilirler.
Malta Vizesi Başvuru Randevusu
Ülkemizde bulunan Malta Hükümeti’nin resmi temsilciliklerinin yapılan vize başvurularını daha sağlıklı ve hızlı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemesi sonucunda başvuruşların doğrudan kendilerine değil, görevlendirmiş oldukları yetkili servis birime yapılmasını istemektedirler.
Bu sebeple yapacak olduğu vize başvurusu için randevu almak isteyen vatandaşlarımız randevularını Malta Hükümeti’nin resmi temsilciliklerinden değil, yetkili servis biriminden alacaklardır.
Randevu esnasında başvuru sahibinin biyometrik bilgilerini ve başvuru dosyasını alan yetkili servis birimi, dosyanın ön kontrolünü sağladıktan sonra değerlendirilmesi için resmi temsilciliğe gönderimini sağlamakla görevlidir.
Başvurunun değerlendirilmesinin ve sonuçlandırılmasının ardından vatandaşlarımız pasaportlarını ve iade edilen evraklarını yetkili servis birimlerinden teslim alabilmektedirler.
Malta Vizesi Başvurusu ve Randevusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bütün Schengen Antlaşması taraf ülkelerinde olduğu gibi Malta vize başvurusunda da randevunun planlanan seyahatten yeterli bir süre öncesine alınması ve randevuya gelirken resmi temsilcilikler tarafından talep edilen bütün evrakların eksiksiz ve doğru şekilde getirilmesi önem arz etmektedir.
Malta Vizesi Başvuru Formu
Malta resmi temsilcilikleri başvuru sahibini tanımak ve seyahat amacını anlamlandırmak için başvuru sahiplerinden doldurmalarını istedikleri formdur.
Bu sayede hem başvuru sahibinin bilgilerine erişebilirler hem de seyahat hakkında bilgilere sahip olurlar.
Fakat bu formun doldurulması başvuru için yeterli değildir, formda doldurulan bilgilerin de kanıtlanması gerekmektedir.
Ayrıca vatandaşlarımız unutmasınlar ki eksiksiz ve doğru olarak doldurulmuş bir başvuru formu, her vize başvuru dosyasında bulunması gereken bir belgedir.
Malta Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Başvuru süreci talep edilen evrakların temini ile başlayıp Malta vize başvurusunun sonuçlanmasına kadar geçen süreyi temsil eden bir süreçtir.
Bazı evraklar kolayca temin edebilmekteyken bazı evraklar için ekstra işlemler gerekebilir ki bu da evrak temini için geçen süreyi artırabilmektedir.
Yine de doğru zamana alınmış bir randevu tarihi mevcutsa bu başvuru sürecinin daha kısa sürmesi beklenebilir.
Son olarak dosyanın resmi temsilcilik tarafından ne kadar sürede değerlendirileceği ise resmi temsilciliğin yoğunluğuna, dosyanın doğru şekilde hazırlanıp hazırlanmamasına göre değişiklik göstereceği için ortalama 15 ila 60 gün içerisinde bu sürecin sona ereceği söylenebilecektir.
Yabancılar için Malta Vizesi
Ülkemizde oturum ve çalışma izni bulunan yabancı kişiler de ülkemizde bulunan Malta resmi temsilciliklerine vize başvurusunda bulunabilirler.
Fakat bu başvuruların ne kadar sürede veya hangi yönde sonuçlanacağı başvuru sahibinin talep ettiği vize türüne, hazırlamış olduğu başvuru dosyasına ve başvuru sahibinin uyruğuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Malta Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Ülkemizde bulunan Malta Hükümeti’nin resmi temsilciliklerinden alınabilecek 180 gün içerisinde 90 gün kalış izni veren Schengen statülü vizelerin nasıl alınacağını yazımızda açıkladık.
Dileriz ki bu yazımız Malta Hükümeti resmi temsilciliklerine yapacağınız vize başvurularında sizlere yardımcı olur.
Mutlu seyahatler dileriz.
Malta Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor