Schengen Vize Ret Oranları Neden %300 Arttı?
Uluslararası haber ajansı Sputnik’ten edinilen bilgiye göre Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türkiye’de yaşayan, uzun süreli ikamet izni olan yabancı ülke vatandaşlarının Schengen statüsüne sahip vizeleri almak için yaptığı başvuruların olumsuz sonuçlanma oranları geride bıraktığımız son 8 yılda neredeyse %300 arttı.
Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa Birliğine üye ülkelere farklı amaçlarla yapacakları seyahatlerden önce ‘’ seyahat amaçlarına göre’’ vize başvurusu yapmak durumundadırlar. Bu vize başvuruları seyahat amacına göre farklı prosedürler ve evrak gerektirmektedir. Kısa süreli seyahatleri yaparken vize prosedüründen muaf pasaport sahiplerini (Siyah Pasaport, Gri Pasaport, Yeşil Pasaport) aradan çıkaracak olursak Bordo Pasaport sahipleri şu zamandan hayli bir zorluk çekmekte.
Türkiye’den Avrupa Birliği üye ülkelere gidecek Yurttaşların vize başvurularında yaşadığı zorluklar bir rapor halinde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne ( AKPM) sunuldu! Yakın zamanda kurulda görüşülmesi bekleniyor. Rapora göre 2014 yılında yüzde 4 olan Schengen vize red oranları, 2020 yılında geldiğinde neredeyse yüzde 13’lere tırmanmış durumda.
Reddedilme
Vize başvurusu yapan bireyler, başvuru durumlarına göre evrak sunmak durumundadırlar. Bu evraklar başvuru durumuna ve yapılacak olan seyahatin amacına göre farklılık gösterir. Sunulan raporda, vize başvurularında gereksiz yere çok fazla belge istendiği vurgulandı. Sunulan evrakların yanı sıra vize başvuruları yapılırken ödenen meblağlarda gündeme getirildi.
Avrupa Konseyi Parlamenterler Sistemi Schengen Bilgi Sisteminin (VIS) Avrupa Konseyi üye devletleri tarafından siyasi güdümlü bir yaptırım olarak kötüye kullanılması raporu geçtiğimiz haftalarda Strazburg’da yapıldı. Bilindiği üzere Türkiye’den Schengene statüsüne sahip ilgili ülke vizelerine başvuru yaptığında, ilgili temsilciliklerin vize başvuru merkezlerinde parmak iziniz alınır ve bu parmak izleri vize başvuru yaptıktan sonraki 59 ay boyunca geçerliliğini korur. Sisteme kaydedilen parmak izinizin yanı sıra diğer sunduğunuz evraklar da bu sisteme kaydedilir.
Schengen’e üye bir ülke temsilciliğinize vize başvurusu yaptınız ve olumsuz geri dönüş aldığınızı düşünün. Farklı bir Schengen ülkesi temsilciliğine başvuru yaptığınızda VIS sisteminden bilgilerinizi kontrol ettikten sonra önceki vize reddinizi görüntüleyecek ve belki de dosyanızı değerlendirmeden belki de red vereceklerdir. Schengen ülkelerinin bölgeye girmek isteyen bireylere vize verilmesi konusunda da birbirilerine karşı sorumluluklarının olduğunu düşünürsek, bir defa vize reddi alan bireyin diğer ülkelerden vize alması şansının daha da azaldığını düşünebiliriz.
‘Hakkaniyetli bir durum yok!’
Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberine göre 2014 yılında %4 olan Schengen vize başvuruların red oranı 2020 yılına geldiğinde neredeyse %13’lere kadar ilerledi. Bu oranların gelinen noktada çok daha yukarılarda olduğu tahmin edilmekte.
‘Sadece turistik başvurulara değil, ticari amaçlı yapılan vize başvurularında da red!’
Ülke vatandaşlarının ilgili ülkelere yaptıkları turistik amaçlı vize başvurularının yanı sıra, ticari amaçla yapılan vize başvurularında da vize red oranlarının hızla arttığı bilinmekte. Ticari vize başvurularında sunulan otel rezervasyonları, karşı firmadan gelen ticari davetiyeler, uçak bileti rezervasyonları vs. gibi birçok evrak sundukları halde vize başvurularının sıkıntılı olduğu üzerinde duruldu.
Konseye sunulan raporda, Türk vatandaşlarının vize başvurularına ilişkin; çok fazla belge istenmesi, gerekli gereksiz şahsi bilgileri içeren belgelerin istenmesi, kısa süreli ve tek girişli vizelerin verilmesi, vize başvurularının planlan seyahatten sonra sonuçlanması, yüz yüze başvuru, parmak izi alımı gibi bir çok sorun sıralandı.
Kabul edilen raporda bakalım bizleri ne gibi sonuçlar bekliyor.
Visa Prove; Türk vatandaşlarının veya Türkiye’de ikame izni olan diğer dünya ülkeleri vatandaşlarının farklı ülkelere seyahat ederken ihtiyaç duydukları vizeleri almalarında profesyonel danışmanlık veren bir kurumdur.
Dünya ülkelerine seyahat ederken ihtiyaç duyduğunuz vizeler konusunda dilediğiniz zaman tarafımıza ulaşabileceğinizi unutmamanızda fayda var. Ayrıntılı bilgi almak için bize ulaşın!
T: +90 530 405 35 57
M: info@visaprove.com
W: https://visaprove.com/