Aile Birleşimi Nedir?
Aile birleşimi nedir? Aile uluslararası kanunlar ile tanınan çekirdek aile olarak bilinen eşler ve çocukların birlikte yaşamalarını sağlayan bir haktır. Ancak bu haktan faydalanılması için her ülkenin kendi kararınca belirlediği kıstasların sağlanması gerekmektedir.
Temelinde eşler ve çocukların birlikte yaşamasına dayanan aile birleşimi, eşlerin ve çocukların durumlarına göre bazı istisnalara sahip olabilir.
Aile birleşimi vizeleri kavramı aslında bir göç durumudur ve bu yüzden aile birleşimi kuralları ailenin birlikte yaşama hakkıyla ülkeye gelecek olan göçleri dengede tutmayı amaçlar.
Göç edilmek istenilen ülkeye göre çocukların reşit olma yaşları değişiklik gösterebileceği gibi, çocukların evlat edinilmiş veya üvey olmaları halinde bu haktan yararlanıp yararlanamayacakları değişiklik gösterebilmektedir.
Aile Birleşimi Nasıl Alınır?
Aile birleşimi hakkında faydalanmak isteyen aile bireyleri, yanlarına gitmek istedikleri aile üyesinin bulunduğu ülkenin temsilciliklerinden göç etmek isteyen aile bireyi hakkında yetkili olanına yapılacak başvuru aracılığıyla alınabilir.
Ancak unutulmaması gerekir ki ülkeler aile birleşimi hakkından faydalanılarak ülkelerine göç edilmesini kendi kararlarınca bazı şartlara bağlamışlardır. Bu şartların sağlanması ise başvuru sahibine yüklenmiştir.
Şartların sağlanıyor olduğundan emin olunduktan ve yetkili temsilcilik tarafından istenen evraklar temin edildikten sonra başvuru gerçekleştirilir ve bu sayede aile birleşimi hakkından yararlanabilirler.
Aile Birleşimi Başvurusu için Gerekli Evraklar
Aile birleşimi çocuğunuzun yanına, eşinizin yanına veya bakıma muhtaç ebeveyninizin yanına göç etmek için başvuru yapabileceğiniz bir vize türüdür.
En temelde yer alanları ise şu şekilde belirtebiliriz:
- Evlenme kayıt örneği
- Doğum kayıt örneği
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği (çevirisi yapılmış),
- Yurtdışında yaşayan kişiden ikametgâh
- Yurtdışında yaşayan kişi o ülkenin vatandaşıysa doğum belgesi
- Dil bilgisine istinaden bir sınav sonucu veya sertifika
- Kişisel evraklar (pasaport, fotoğraf vb.) gerekmektedir.
Ayrıca bazı ülkelerde o ülkede yaşayan eş sosyal destek alıyorsa, aile birleşimlerinde pürüz olabilmektedir. İlgili ülkenin göç idaresinden veya bağlı bulunduğu resmi makamdan onay yazısı gerekmektedir.
Aile Birleşimi Türleri Nelerdir?
Eş Sebebiyle Aile Birleşimi
Eğer eşiniz bir sebeple yurtdışında yaşamak durumundaysa ve siz de eşinizle birlikte yaşamaya devam etmek istiyorsanız veya eşiniz başka bir ülkenin vatandaşıysa ve birlikte sizin ülkenizde değil de eşinizin ülkesinde yaşamaya karar verdiyseniz başvurmanız gereken vize türü eş sebebiyle gerçekleştirilecek olan bu aile birleşimi vizesi olacaktır.
Daha önce de belirttiğimiz gibi aile birleşimi hem bir göç türüdür hem de uluslararası alanda bir insan hakkıdır.
Çocuk Sebebiyle Aile Birleşimi
Çocuğunuz başka bir ülkede yaşıyorsa, yaşadığı ülkeye göre henüz reşit değilse ve henüz evlenmemiş yani kendi hayatını kurmamışsa çocuğunuz ile birlikte yaşamak için aile birleşimine başvurabilirsiniz.
Örneğin eş sebebiyle başvuru yaptığınızda belirli bir düzeyde dil bilmeniz beklenirken çocuğunuz için gitmek istediğinizde bu beklenti olmayacaktır.
Ayrıca daha önce de belirttiğimiz gibi ailenin bir arada yaşamasının uluslararası bir hak olmasından dolayı ve söz konusu çocuk olduğu için yetkili temsilcilikler daha hassas davranmaktadırlar.
Ebeveyn Sebebiyle Aile Birleşimi
Ebeveynlerinizden biri ya da ikisi yurtdışında yaşıyorlarsa ve bakıma muhtaçlarsa onları sizin yanınıza almak veya sizin onların yanına gitmeniz için başvurmanız gereken vize türüdür. Bu sayede aileniz ile birlikte yaşama hakkınızı kullanmış olacak ve onların bakımlarıyla ilgilenebilir hale geleceksiniz.
Aile Birleşimi Vizesi Almak Kolay mı?
Yazımızın en başında da bahsettiğimiz üzere ailenin bütünlüğünün korunması kapsamında uluslararası bir hak olan aile birleşiminden, eğer hedef ülkenin talep ettiği şartlar sağlanırsa faydalanılabilecektir.
Bu şartların sağlanıp sağlanmadığı hususu başvuru öncesinde doğru şekilde değerlendirilirse başvuru sahibi için büyük kolaylık olacaktır.
Ayrıca bu vizenin alınmasının kolay veya zor olmasının söylenmesi doğru olmamakla birlikte her başvuru dosyasının kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Aile Birleşimi Vizesi Kaç Gün Geçerli?
Ülkeler genellikle ilk etapta 1-2 yıl gibi bir süreyle aile birleşimi vizesi vermektedirler. Bu sürenin dolumunu müteakip vizenin uzatılmasının talep edilmesi gerekmektedir. Bu uzatma başvurularında başvuru sahibinin ülkede bulunduğu sürece ne yaptığı veya ne yapmadığı önem arz edebilmektedir.
Lakin bu genel uygulamanın haricinde bazı ülkelerin istisnai uygulamalarda bulunduğu da unutulmamalıdır.
Aile Birleşimi Başvuru Formu
Aile birleşimi başvuru formunda diğer vize türlerinden farklı olarak, hedef ülkede yaşayan eş, çocuk veya ebeveynin bilgilerine, birlikte yaşama talebinin gerekçesine, nerede ve nasıl yaşanacağına dair detaylar talep edilmektedir.
Bazı durumlarda finansal kaynak gösterilmesi, iş sözleşmesi veya dil bilgisini gösteren bir sınav sonucu veya sertifika da talep edilebildiği gibi bazı ülkelerde bu tarz evraklar istenmemektedir.
Başvuru formunun başvuru yapılan merci tarafından başvuru sahibi hakkındaki ilk izlenimi oluşturacağı için özenle ve dikkatle doldurulması gerektiği unutulmamalı, hatalı veya eksik bilgilerden kaçınılmalıdır.
Aile Birleşimi Başvurusu Nereden Yapılır?
Yanına gidilmek istenen eş, çocuk veya ebeveynin ikamet ettiği ülkenin, başvuru sahibine en yakın yetkili temsilciliği üzerinden başvurular yapılmaktadır. Sağlanması gereken şartların sağlanıp sağlanmadığının tespitini müteakip evrakların temin edilmesi ve hazırlanması gerekmektedir. Ardından ilgili temsilcilikten randevu alınarak başvuru yapılabilmektedir.
Aile Birleşimi Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?
Her ülkenin uyguladığı prosedürün farklılık göstermesi ve her başvurunun kendi özelinde değerlendirilmesi gerektiğinden dolayı spesifik bir zaman verilmesi mümkün değildir. Lakin ortalama bir süre belirtilmek istenirse 3 ila 6 ay arası bir sürede başvuruların sonuçlandırıldığı söylenebilir.
Yabancılar için Aile Birleşimi
Ülkemizde oturum ve çalışma izni olan yabancı kişilerin aile birleşimi için başvuruda bulunmaları mümkündür. Ancak yabancı kişilerin evrakları ülkemizden alınmış olmayacağı için kendi ülkelerinin temsilciliklerinden evrak tasdik işlemi yaptırmaları gerekebilmektedir.
Aile birleşimi nedir? başvuru nereden yapılır? hangi ülkelerde nasıl prosedürler uygulanmaktadır? giib aklınıza takılan tüm sorular için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.