çalışma vizesi nedir

Çalışma Vizesi Nedir?

Çalışma vizesi nedir? genel anlamda insanların başka ülkelerden bir iş teklifi aldığı veya iş başvurularının olumlu sonuçlandığı durumlarda ihtiyaç duyulan bir vize türüdür.

Bazı ülkeler çalışma vizelerini birkaç farklı kategoriye ayırmışken bazı ülkelerde böyle bir ayrım bulunmamaktadır.

Genellikle D tipi vize olarak da bilinen çalışma vizesi aynı zamanda oturma izni de sağlamaktadır. 90 günü aşan vizelerin tamamında oturma izni de gerekmektedir.

Özellikle Avrupa’da ortaya çıkan genç nüfus problemi neticesinde birçok Avrupa menşeili şirket nitelikli çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Bu ihtiyaca çözüm bulabilmek adına devletler de uygun vize türleri sunmaktadır.

Örneğin geçtiğimiz aylarda yayımlanan yeni bir çalışma vizesi türü olan Scale-up Visa, İngiltere Hükümeti’nin bu tarz ihtiyaçlara yönelik ürettiği çözümlerden biridir. Yine İngiltere üzerinden örneğimizi çeşitlendirmek istersek buna Creative Worker Visa’yı veya Skilled Worker Visa’yı örnek gösterebiliriz.

Hem yeni ülkeler, kültürler görmek hem de yaşam standartlarını yükseltmek isteyen vatandaşlarımız için bu vize türlerinin faydalı olacağını düşündük ve daha önce yazılarımızda da yer verdik. İlgili bağlantılara tıklayarak ya da bizimle iletişime geçerek diğer vizeler hakkında da bilgi sahibi olabileceğinizi hatırlatmak isteriz.

Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Bütün vize türlerinde olduğu gibi bu vize türünde de bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Her ülkenin belirlediği şartların farklı olması bir yana, öncelikle kendinize uygun olan ülkeyi ve vize türünüzü belirlemeniz gerekmektedir.

Kendinize uygun olan ülkeyi ve vize türünü belirlemenizi müteakip ilgili ülkenin temsilciliklerine yapılacak başvuru neticesinde çalışma izninizi, bir diğer deyişle D tipi vizenizi alabilirsiniz.

Daha önce verdiğimiz örneklerden devam edecek olursak, Scale-up Visa birçok meslek türünü kapsayan bir vize türüyken Creative Worker Visa yalnızca birkaç meslek türü sayesinde başvurulabilen bir vizedir.

Ayrıca sizin bildiğiniz dillerin de ülke seçiminizde etkisi olacağını belirtmemiz gerekir. Avrupa ülkeleri genellikle ilgili ülkenin resmi dilinde veya resmi dillerinden birinde Avrupa Dilleri Ortak Referans Çerçevesi (CEFR)’ye göre en az B1 seviyesinde bir bilgiye sahip olmanızı talep etmektedir.

Çalışma İzni Başvurusu için Gerekli Evraklar

Daha önce de belirttiğimiz gibi çalışma izni veren vizelerde talep edilen evraklar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Ancak hepsinin ortak noktası olarak temel bilgilerinizi sağlayan evrakların haricinde işvereniniz ile ilgili olan evrakların bulunduğunu söyleyebiliriz.

En temelde yer alanları ise şu şekilde belirtebiliriz:

  • CV (çevirisi yapılmış)
  • Niyet Mektubu (çevirisi yapılmış)
  • Diploma veya mesleki yeterliliği kanıtlayan evraklar (çevirisi yapılmış)
  • Dil bilgisine istinaden bir sınav sonucu veya sertifika
  • Kişisel evraklar (pasaport, fotoğraf vb.)
  • İş sözleşmesi (çevirisi yapılmış)
  • İlgili ülkenin göç idaresinden veya bağlı bulunduğu resmi makamdan onay yazısı gerekmektedir.

Çalışma İzin Türleri Nelerdir?

Kısa Süreli Çalışma İzni

Eğer niyetiniz seyahat etmek istediğiniz ülkeye tam anlamıyla yerleşip hayatınızı orada devam ettirmek değilse ancak yine de çalışmak istiyor ve kendi kendinizi desteklemek istiyorsanız tercih edebileceğiniz vize türü kısa süreli çalışma izinleri olmalıdır.

Bu sayede hem seyahat ettiğiniz ülkede yaşamınızı sürdürebilmeniz için gerekli olan maddiyatı da sağlamış olacaksınız. Hemen her ülkenin bu tarz vize uygulamaları bulunmaktadır.

Kimi vize uygulamaları 5 yıl boyunca oturma ve çalışma izni vermekteyken kimi vize uygulamalarının 2 yılı üst sınır olarak belirlenmiştir. Hatta bazı ülkelerde “iş bulma” vizesi de bulunmakta olup aranan işin uygun şartlarda bulunması halinde vizenin uzatılması sürecine gidilmektedir.

Uzun Süreli Çalışma İzni

Yine her ülkenin ihtiyaçlarına binaen kendi kararınca belirlediği şartlar değişiklik gösteriyor olsa da 2 yıl veya daha uzun bir süreyle talep edilen bu vize türünde vatandaşlarımız oturma ve çalışma hakkına sahip olacaklardır.

Bazen bir iş teklifi alınmasıyla veya hali hazırda çalışılan uluslararası bir şirketin başka bir şubesinde görevlendirilmeyle talep edilmekte olan bu vize, bazı zamanlarda da bir iş başvurusunun olumlu sonuçlanması neticesinde ihtiyaç haline dönüşmektedir.

Çalışma İzni E-Vizesi

Bazı ülkeler e-vize uygulaması ile de çalışma izni vermektedir. Talep edilen süreye ve çalışılacak olan işe göre verilen vizenin süresi değişiklik göstermektedir.

İlgili ülkenin resmi internet sitesi üzerinden yapılan başvurular talep edilen evrakların uygun şekilde taratılıp yüklenmesiyle gerçekleştirilmektedir.

Çalışma İzni Almak Kolay mı?

Her vize türünde olduğu gibi her başvuru dosyasının kendi içerisinde incelenmesi gerekmekte olup önemli olanın gerekli evrakların titizlikle hazırlanmış olmasıdır.

Lakin her meslek türünde ve statüsünde tüm dünyada uygun işler bulunabileceği unutmamanızı ve vize aşamasına geldiğinizde bizimle iletişime geçmenizi tavsiye ederiz.

Çalışma İzni Kaç Gün Geçerli?

Çalışma imkânı sunan vizelerin süreleri genelde 6 aydan fazladır. Sahip olunan niteliklere göre iş bulunacağından çalışılacak olan süre de değişebilecektir. Örneğin bazı ülkelerde mevsimlik işçilerin de faydalanabilmesi için 6 aydan daha kısa süreli çalışma izni veren vize türleri bulunmaktadır.

Çalışma İzni Başvuru Formu

Hedef ülkede yapılacak iş ile ilgili detaylı bilgilere yer verilmesi gereken başvuru formunun dikkatle doldurulması önem arz etmektedir. Yeni işvereniniz ile yaptığınız iş sözleşmenizin de talep edilen evrakların arasında olacağını ve bu evrağın ilgili firmanın antetli kağıdına olması da gerekebilmektedir.

Çalışacağınız süre boyunca nerede konaklayacağınızı ve ne kadar süre çalışacağınız belliyse dönüşünüz için gerekli olan seyahat rezervasyonlarınızı da sunmanız talep edilebilir.

Bazı ülkelerde ülkeye girişinizden sonra göçmenlik bürosuna giderek oturumunuzu bildirmenizi istemektedir.

Ayrıca bazı ülkeler çalışma ve oturum izniniz için size bir kart vermekteyken bazı ülkelerde pasaportunuzu yanınızda bulundurmanız yeterlidir.

Çalışma İzni Veren Vizelerin Ücretleri

Çalışma imkânı sunan vizelerin ücretleri hangi ülke için başvurulduğuna ve ne kadar süre talep edildiğine göre değişiklik göstermektedir. Dolayısıyla çalışma izni veren vizelerin ücretleri için net bir tutarın söylenmesi mümkün değildir.

Çalışma İzni Başvurusu Nereden Yapılır?

Hangi ülkeden talep edilecek olursa olsun bu izni vermede yetki tamamen ilgili ülkenin resmi temsilciliklerinde olduğundan başvurularda bu temsilciliklere yapılacaktır. İstisna olarak bazı ülkelerin e-vize uygulaması bulunmakta olup başvurularını internet sitelerinden almaktadırlar.

Çalışma İzni Başvuruları Kaç Günde Sonuçlanır?

Çalışma izni veren vizelerin başvuruları 10 iş günü ila 6 ay arasında sonuçlanma süreleri değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi ise her ülkenin işlem prosedürlerinin farklı olmasıdır. Ayrıca sahip olunan iş sektörüne göre de etkilenen bu süre, başvuru sahibinin sahip olduğu niteliklere göre de değişiklik göstermektedir.

Yabancılar için Çalışma İzni

Diğer ülkelerden ülkemize gelip yerleşmek ve çalışmak isteyen yabancı kişiler için ülkemizin çalışma izni veren vizeleri bulunmaktadır. Bu vizeler sayesinde ülkemizde hem oturum hem de çalışma izni bulunan yabancı kişiler yaşamaktadır.

Ülkemizden diğer ülkelerde çalışmak isteyen vatandaşlarımız ise seyahat etmek istedikleri ülkenin oturum ve çalışma izni veren vizelerinden biri için uygun şartları sağlayarak başvuruda bulunabilmektedir.

Her iki konuda da detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmenizi önerir, hayalinizdeki işi yapmanızı dileriz.

çalışma vizesi nedir

VisaProve WhatsApp
Size Nasıl Yardımcı Olabilirim ?
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim ?
Call Now Button