Romanya Vizesi
Romanya vizesi almak için neler gerekir? Romanya vizesi nerelerde geçerlidir? Romanya vizesi kaç günde alınır gibi aklınıza tüm takılan tüm soruların cevabını bu sayfamızda bulabilirsiniz.
Romanya ülke sınırlarından belirli süre kalmak, transit veya oturum almak amacıyla seyahat edebilmek için ülke temsilciliklerinden seyahat izin belgesi alınması gereklidir.
Romanya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus pasaport sahibi kişilerin seyahatlerinden ortalama 1 ay öncesinden vize başvuru işlemleri için harekete geçmesi gerekmektedir.
Vize başvurusunun işleme alınabilmesi için öncelikle Umuma Mahsus pasaport süresinin seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay süresi olmalıdır.
Romanya’ya seyahat etmek isteyen Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahibi kişilerin 6 ay içerisinde 90 günü aşmayacak seyahatleri vizeden muaf tutulmuştur.
Romanya vize başvurusu Türkiye’de bulunan ilgili resmî kurumlar üzerinden işleme alınmaktadır. Temsilcilikler bölgelerine göre ayrılmıştır, ikamet bilgisine göre yetkili temsilcilik atanmaktadır.
Türkiye’deki Temsilcilikler:
- Romanya Ankara Büyükelçiliği
- Romanya İstanbul Başkonsolosluğu
- Romanya İzmir Başkonsolosluğu
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu Yetki Alanı:
Bartın, Bolu, Bilecik, Düzce, İstanbul, Karabük, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ, Yalova, Yozgat, Zonguldak.
Romanya İzmir Konsolosluğu Yetki Alanı:
Aydın, Afyon, Balıkesir, Burdur, Çanakkale, Denizli, Isparta, İzmir, Manisa, Mersin, Muğla, Uşak
Romanya Ankara Büyükelçiliği Yetki Alanı:
Adana, Adıyaman, Amasya, Ankara, Ağrı, Aksaray, Antalya, Ardahan, Artvin, Batman, Bayburt, Bingöl Bitlis, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Iğdır, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Kilis, Konya, Malatya, Mardin, Muş, Nevşehir, Niğde, Ordu, Osmaniye, Rize, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Trabzon, Tunceli, Van.
Romanya Vize Nasıl Alınır?
Romanya vizesi almak için öncelikle seyahat türünün belirlenmesi gerekmektedir. Romanya yeşil pasaporta vize istiyor mu? Hangi pasaportların vize alması gereklidir? Hangi şartlar ülkeye giriş yapılabilir? kimler Romanya vizesi alabilir? Gibi aklınıza takılan tüm sorularınızı bu sayfamızda cevaplamaya çalışacağız
Seyahat amacına uygun vize kategorisi belirlenir ve bu kategoriye uygun olarak hazırlanması gereken evraklar kişilerin meslek grubu veya çalışma durumuna özel olarak hazırlanmaktadır.
Romanya vize başvuruları Türkiye’deki sadece ilgili resmî kurumlardan işleme alınmaktadır. Aracı kurum olmadan direkt olarak Büyükelçilik/ Başkonsolosluktan başvuru yapılmaktadır. Başvuru yapılabilmesi için öncesinde uygun vize türü belirlenip evrakları hazırlanır.
Hazırlanan evrakların tamamı Romanya online vize başvurusu için taratılıp sisteme yüklenmektedir. Romanya vizesi online olarak sisteme giriş yapılıp tüm evrakların yüklendiği bir panele sahiptir. Bundan dolayı elektronik vize olarak algılanabilir ancak elektronik vize olmayıp pasaporta basılan vize türüdür. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra sistem üzerinden otomatik randevu mail ataması yapılır ve randevu günü kişilerin şahsen gelmeleri ile asıl başvuru işlemi başlatılmış olur.
Romanya vizesi ilgili temsilcilikten işleme alınır ve ülke giriş sınır birliklerinde kontrol edilir. Ülkeye giriş hakkı sınır birliklerinde görevli inisiyatifinde olup giriş için gerekli yeterli belgeler yanınızda yok ise sınır polisi ülkeye almama hakkına sahiptir. Alınan vize ülkeye girişi garantilemediğini belirtmek isteriz.
Romanya Vizesi için Gerekli Evraklar 2023
Romanya vizesi almak için öncelikle kişilerin meslek durumları bilgisi alınmaktadır. Her mesleğe uygun evraklar farklılık gösterebilmektedir. Meslekler kamu çalışanı, özel sektör çalışanı, şirket sahibi, vakıflar, avukat, eczacı gibi farklı meslek gruplarındaki evraklar farklılık gösterebildiği için başvuru yapılabilmesi için size uygun evrak hazırlanması gerekmektedir.
Evrakların başvurunun öncesinde hazır olması Romanya vize başvurusu için hazırlanan evraklar taratılıp sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Dolayısıyla başvurunun tamamlanıp randevu alınabilmesi için evrakların eksiksiz ve güncel olarak bizlere ulaştırılması önemlidir.
Evraklar başvuruya hazırlanırken eksik veya güncellenmesi gereken belge varsa Romanya vize danışmanlık Visa Prove vize uzmanları konu hakkında sizlere bilgi vermektedir.
Başvuru yapmak için belgelerin tamamını eksiksiz ve güncel olarak tarafımıza iletmeniz yeterli ilk adım olacaktır.
Visa Prove başvuru işlemlerinizi eksiksiz olarak tamamlanır sizler sadece randevu günü Konsolosluğa şahsen gelip gerekli görüşmeleri yapabilirsiniz.
Evraklar seyahat türü belirlendikten sonra kişilerin meslek durumlarına göre detaylandırma yapılmaktadır ancak standart evrak prosedüründe neler var buyurun inceleyelim:
Romanya Vize Evrakları:
- Seyahat dönüş tarihinden itibaren en az 6 ay geçerli, karşılıklı 2 sayfası boş olan pasaport
- Varsa eski pasaportlar (Seyahat geçmişini kanıtlamak için)
- Kimlik fotokopisi
- 2 adet güncel biometrik fotoğraf (3x5-4x5)
- Nüfus Kayıt Örneği (e devlet üzerinden alınmaktadır.)
- Adli Sicil Kaydı (e devlet üzerinden alınmaktadır.)
- Vize Talep Dilekçesi (Meslek durumuna göre değişiklik göstermektedir.)
- Şirket resmi evrakları (Vergi Levhası, Faaliyet Belgesi, Sicil Gazetesi, İmza Sirküleri)
- SGK Tescil ve Hizmet Dökümü (e devlet üzerinden alınmaktadır.)
- Banka Dökümü ıslak imzalı kaşeli (Seyahat türüne göre değişiklik göstermektedir.)
- Varsa Otel Uçak Rezervasyonu
- Varsa Davetiye (Ticari veya ziyaret vizelerinde gereklidir.)
- Yurt Dışı Seyahat Sağlık Sigortası (30.000 Euro teminatlı)
Romanya vize başvurusu için herkesin hazırlaması gereken temel evraklardır.
Romanya Vize Türleri Nelerdir?
Romanya hükümeti ülkelerine seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerden seyahat amacına uygun olarak vize başvurusunda bulunmalarını talep etmektedir. Romanya konsolosluğu vize başvurusunda bulunan kişilerden öncelikle seyahat amacı nedir? Ne kadar kalınacak? Nasıl gidilecek? Seyahat masraflarını karşılayacak bütçeniz var mı? gibi herkesin ilk aklına gelen soruları sormaktadır. Konsolosluk tüm bu soruların cevabını dosyanızda bulması gerekmektedir aksi takdirde başvurunuz olumsuz sonuçlanabilir veya iade edilebilmektedir.
Romanya vizeleri kısa süreli oturum ve Romanya oturum izni olarak uzun süreli ikametler için iki kategoride değerlendirilmektedir.
Tüm işlemler aynı prosedüre bağlı olarak direkt olarak konsolosluktan yapılmaktadır.
Romanya Turist Vizesi
Romanya’ya turistik amaçlı seyahat etmek isteyen yolcuların başvuru yapabileceği vize türüdür. Bu vize genellikle turistik bölge ziyaretleri yapılır ve ilk vizeniz olacaksa seyahat süresi kadar verilebilmektedir.
Seyahate uygun olarak vize başvurusunda ve sınır birliklerinde gösterilmesi için kalacak yer, dönüş bileti ve seyahati karşılayacak bütçenin kanıtı ve seyahat sağlık sigortası sunulması gerekmektedir. Alınan vizeler ülkeye girişi garantilemeyeceği için sınır birliklerinde dikkat edilmesi gereken hususlar mevcuttur.
Romanya Ticari Vize
Romanya’ya iş toplantıları, sözleşmeler, anlaşma, iş birlikleri, fuar gibi Romanya tarafından gelen davet mektubu ile alınan vize türüdür.
Ticari vizeler için karşı firmadan noter onaylı veya şirket antetli kağıdına kaşeli imzalı olarak davet mektubu ile de alınabilmektedir. Konsolosluk gerekli gördüğü durumlarda noterden davetiye isteyebilir.
Ticari vizelerde ilk vizelerde genellikle seyahat süresi kadar verebilir ancak çok seyahat eden kişilerin daha uzun süreli ve çok girişli vize alabildiklerini söyleyebiliriz.
Romanya Çalışma İzni
Romanya hükümeti ülkesinde çalışmak amacıyla gelmek isteyen Türk vatandaşlarından kendi ülkelerindeki temsilciliklerden vize başvurusun bulunmaları gerektiğini bildirmiştir. Bu vize başvurusu oturum kartını almadan önceki süreç için kişilerin ülkeye kolaylıkla giriş yapabilmesi ve oturum kartı çıkana kadarki sürede ülke kalabilme hakkını vermektedir.
Çalışma izni almak için Romanya’daki firmanın Romanya Göç İdaresinden çalışma izni belgesi almış olması ve iş sözleşmesi göndermesi gerekmektedir.
Çalışma izni başvuruları diğer vize türleri gibi sistem üzerinden randevu alınarak başvuru yapılmaktadır.
Romanya Şoför Vizesi
Romanya’ya nakliye amacıyla yük veya yolcu taşımacılığı yapan şoförlerin firmaları aracılığıyla alabileceği vize türüdür. Başvuru için vize alacak kişinin ve firmanın evraklarının eksiksiz olarak hazır olması gerekmektedir.
Başvuru için vize başvuru sahibinin firmasından şoförlük mesleğini ispat eden yazı, malı taşıma resmi yetki belgesi, C2 belgesi ve CMR belgesi aslı ile başvuru yapılmaktadır.
Romanya Aile Birleşimi
Aile birleşimi vize başvuru ulusal vize kategorisi olarak değerlendirilmekte olup oturum vizesi yerine geçmektedir. Oturum vizesi olarak alınan aile birleşimi vizesi yalnızca belirli şartlara sahip olan kişilere verilmektedir.
- Aile birleşimi yapılabilmesi için eş üzerinden (vatandaş veya oturum olan yabancı uyruklu)
- 18 yaş altı çocuk üzerinden aile birleşimi
- Üst soy birinci dereceden akrabalar üzerinden aile birleşimi yalnızca
- Reşit olan ve evli olmayan çocuklar üzerinden aile birleşimi yapabilmek için kişinin tıbbi nedenlerden ötürü kendi geçimini karşılayamıyorsa yapılabilir.
Romanya Öğrenci Vizesi
Romanya’ya öğrenci olarak gitmek isteyen kişilerin Romanya’daki ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora, dil okulu gibi eğitim amacıyla yapılacak tüm seyahatler için öğrenci vizesi alınması gereklidir.
Romanya Transit Vize
Romanya’dan üçüncü bir ülkeye geçmek için Romanya sınırlarından geçmek isteyen yolcuların genellikle araçla yaptıkları seyahatlerde alması gereken vize türüdür. Transit vizeler uzun süreli ve çok girişli olarak verilir ancak ülkeye kalış gün sayısı her girişlerinde maksimum 5 günü geçmemelidir.
Başvuruda üçüncü ülkeye seyahat amacını kanıtlayan belge sunulması ve seyahat ulaşım bilgilerinin sunulması zorunludur.
Romanya’dan transit olarak geçmek isteyen yolcuların geçerli schengen vizeler var ise vize almalarına gerek kalmadan direkt olarak geçiş sağlanabilmektedir. Schengen vizesi ile Romanya giriş hakkı tanınmıştır.
Romanya Erasmus Vizesi
Öğrenci değişim programları ile Romanya’ya seyahat edecek öğrencilerin seyahatlerinden önce okul kabul belgeleri, konaklama belgesi, hibe sözleşmemeleri ile Türkiye’deki davetiyenin geldiği temsilcilikten vize başvurusunda bulunmaları gerekmektedir.
Romanya Konsolosluğu Vize Başvuru Formu
Romanya vize başvuru formu Romanya Konsolosluğunun Göç idaresine bağlı resmî web sitesinden işleme alınmaktadır. Başvuru formları online olarak doldurulup, gerekli belgelerin yüklemeleri ile tamamlanmaktadır. Eksik veya hatalı doldurulan formlar konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir. Başvuru formunun oldukça dikkatli doldurulması
Romanya Vize Ücreti
Romanya vize başvuruları için ödenmesi gereken harçlar konsolosluğun inisiyatifinde olup randevu günü belirlenmektedir. Vize kategorilerine göre ödenmesi gereken harçlar farklılık göstermektedir.
Ulusal vizeler, kısa süreli C tipi vizeler ve çocukların yaş durumlarına göre değişiklik gösterebilir.
- Kısa süreli vizeler için ödenmesi gereken harç: 80 €
- Kısa süreli vizeler için 12 yaş altı çocuklar için harç: 40 €
- Kısa süreli vizeler için 6 yaş altı çocuklar harçtan muaftır.
- Uzun süreli oturum vizeleri için harç: 120 €
Romanya Konsolosluğu Vize Randevu
Romanya vize başvuruları online olarak başvuru işleme alındıktan sonra yetkili kurum tarafından incelenir. Yüklenen evraklarda ve bilgilerde eksik veya hatalı belge durumu kontrolü sağlanır konsolosluk yoğunluk durumuna göre en yakın tarihe randevu verilmektedir. Konsoloslukların yoğunluk durumu randevu tarihinde belirleyici olmaktadır. Seyahat tarihi konsolosluk tarafından gelecek randevuya göre belirlenmesi süreç için daha sağlıklı olur bundan dolayı vize sonuçlanmadan uçak bileti veya satın alınmış otel rezervasyonu yapılmaması tavsiye edilmektedir.
Randevu günü eğer seyahat tarihi geçmiş bir tarih ise bazı belgeler güncellenerek işlem devamlılığı sağlanabilmektedir.
Randevular ortalama 2 hafta ile 1 ay içerisinde verilmektedir. Randevu sistemi konsolosluğun inisiyatifinde otomatik mail olarak geldiği için bir takvim üzerinden seçilememektedir.
Romanya Vize Başvurusu Nereden Yapılır?
Romanya vize başvurularında Romanya hükümetinin Türkiye’deki temsilcileri üzerinden bölge ayrımı yapılarak alınmaktadır. Kişilerin ikamet ettiği şehirlere bakılarak hangi temsilcilikten işleme girebileceği belirlenmektedir. Yaşanılan şehrinizi sisteme girince otomatik temsilcilik atanmaktadır.
Başvuru sırasında e devletten tarihçeli yerleşim belgesi istendiği için bölge ayrımı kuralına dikkat edilmesi gerekmektedir.
Başvurular İstanbul, Ankara Büyükelçiliği ve İzmir’deki Konsolosluk üzerinden işleme alınmaktadır.
Romanya Vizesi için Aracı Kurumlar
Romanya vize başvurularında bazı schengen ülkelerinde olduğu gibi İDATA, VFS Global, Asvisa gibi yetkili toplama merkezleri değil direkt olarak Konsolosluk veya Büyükelçilikten işleme alınmaktadır.
Başvurulara kişilerin şahsen gelmeleri zorunludur herhangi bir aracı kurum veya kişiler başvuru sahibi yerine işlem yapamaz.
Romanya Vizesi Kaç Günde Alınır?
Romanya vizesi online başvurusu işleme alındıktan sonra otomatik randevu tarihi verilmektedir. Randevu tarihi kişiler şahsen gelip gerekli biometrik işlemleri ve gerekli ödemeleri yapıldıktan sonra seyahate ve konsolosluğun durumuna bağlı olarak 3 ile 7 iş günü arasında sonuçlandırılmaktadır.
Pasaportları kişiler şahsen teslim alması gereklidir veya vekâlet verilerek alınabilir.
Romanya Vizesi Hangi Ülkelerde Geçerli?
Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahibi kişilerin seyahatlerinden önce ilgili temsilciliklerden vize almaları gerekmektedir. Avrupa birliği kapsamında olan ülkelerinden 28 ülkenin vizeler Schengen vizesi adı altında verilmektedir. Schengen vizesine sahip olan yolcular öncelikle aldığı ülkeden giriş yapıp eğer çok girişli ise schengen ülkeler ve tüm Avrupa birliğinde geçerli vize ile kolaylıkla seyahat edebilmektedir. Ancak bazı ülkeler Avrupa birliğine dahil olduğu halde vizesi schengen sayılmamaktadır. Romanya vizesi schengen mi? alınan Romanya vizesi ile diğer Avrupa ülkelerine seyahat edilebilir mi? tüm bu soruların yanıtı olarak Romanya hükümeti temsilciklerden verdiği vizeleri yalnızca kendi ülkeleri için vermektedir. Alınan Romanya vizesi schengen vizesi sayılmamaktadır ve diğer schengen ülkelerine giriş hakkı vermemektedir. Yalnızca çok girişli Romanya vizeniz var ise, Bulgaristan üzerinden Romanya’ya geçiş sağlanmaktadır.
Romanya Vize Şartları
Avrupa birliği bölgesinde genelde schengen olarak vize almak zor gibi göründüğü için Romanya vize veriyor mu? Nasıl vize alabiliriz gibi endişe ve soru işaretleri olabiliyor. Başvuru işlemleri için tüm evrakların eksiksiz olarak sunulması vizenin alınabilmesi için en önemli detaydır.
Tüm konsolosluklarda olduğu gibi Romanya konsolosluklarında seyahat amacını inandırıcı bulması gerekmektedir. Bunu kanıtlayan belgeler ile başvuru yapılması ve kişilerin vize bitiminden önce ülke sınırlarından ayrılacağını garantileyen belgeler sunulması önemlidir. Romanya’ya nasıl uzun süreli vize alabiliriz? Romanya hükümeti ülkelerine seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerden vize başvurusunda bulunduktan sonra vize verilmeye uygun gördüğü kişileri ikinci bir güvenlik soruşturması diyebileceğimiz sınır birliklerinde de kontrol etmektedir.
İlk defa Romanya vizesi alınıyor ise genellikle kısa süreli ve tek girişli verilebilir ancak çok sık seyahat ediliyorsa ve verilen vizeleri doğru kullanıyorsa kişiler örneğin süreyi aşmamak, ülkede sorun yaşamamak vizeyi kullanmak gibi bazı gereklilikleri yerine getiren kişilerin sonraki vizelerinde daha uzun süreli ve çok girişli vize alabilme ihtimallerin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Yabancılar için Romanya Vizesi
Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu kişiler çalışma izni veya oturum kartları ile vize başvurusunda bulunabilme hakkına sahiptir. Başvuru için gerekli şartları sağlanıyorsa seyahat amacına ve çalışma durumuna uygun evraklar ile başvuru işleme alınabilmektedir.
Oturum kartları süresi seyahat dönüş itibariyle en az 3 ay süresi olması gerekmektedir.
Romanya vizesi almak isteyen kişilerin başvuru işlemleri, hazırlanması gereken evraklar, konsolosluk harcı, vize türleri, vizelerin çıkış süresi ve alınabilecek vize süreleri hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için bizlere ulaşabilirsiniz.
Romanya Vizesi
Son Yazılar
- İrlanda Vizesi Nasıl Alınır?
- İspanya Vize Başvuru Şartları Güncellendi
- Kanada Deprem Vizesi Başvurularında DOLANDIRILMAYIN!
- Uluslararası Fuarlara Katılım için Geç Kalmadınız!
- Bulgaristan’a Schengen ile Giriş
- Mısır Kapı Vizesi Açıldı!
- 6 Aylık Rusya Vize Başvuruları Açıldı!
- Depremzedeler için Almanya Vizesi
- 2023 Pasaport Ücretleri
- Green Card Başvuruları Başlıyor